27. 5. 2023

Stones, se02ep03: oranžový celistvý natrolit na Špičáku u Mostu a fiasko lezení

"V hlavě mám už kombo vejlet Natrolit & Lezba na Špičáku," udělal jsem si poznámku u textu k otevření nové geoexpozice v mosteckém muzeu. Natrolit je minerál, který se vykytuje v dútinách vyvřelin a který má většinou podobu jehličkovitých krystalů, ovšem na Špičáku v Mostě se našel v nevídané celistvé formě a v sytě oranžovém zbarvení. Zároveň na Špičáku kdysi vznikla i bomba lezecká arénka na pěkně položenejch plotnách. Jasnej důvod, proč si dát si dostaveníčko s oranžovým krasavcem, a něco u toho i polézt!

Celková idea byla přespat u Jezera Most, objet ho na bruslích/kole + to vyfutrovat ještě další místním výpadem. Takže kostřička víkendového výpadu je tu. Jako třešničku na mosteckém dortíku volíme horalem & horosloužícím Tomášem Plívou doporučenou návštěvu Podkrušnohorského technického muzea. Ale to už předbíháme. 

No, nápadů přehršle, tak v sobotu 27.5.2023 vyrážíme na Špičák u Mostu. Maluju si, že tu někdo poleze a že ho poprosíme, aby nám cvaknul lano na horní jištění, přihorším, že mě odjistí, přinejhorším, že to dám při zajištěnym sólu. Ovšem ouha, nikde nikdo, na sólo strach. Zkouším vyrobil šáhlo z doubku, ale dohákuju se jen ke 2. borháku. Lezba končí fiaskem.

O to snadněji jde hledání celistvého oranžového natrolitu. Struktury s ním jsme objevili ve Středním sektoru u nástupu nejtěžších cest na Špičáku. Vlastně si řikám, jak je divný, že jsme šel tolikrát kolem a téhle krásy si nikdy nevšiml. Odloupneme si pár oranžových střípků, aby se nám to vešlo domů (jo, už máme problémy s místem) a svištíme do mosteckého muzea na porovnání s vystavenými exponáty. 100% match.

Za to si zasloužíme odměnu, takže Mac, pak nájezd na stellplatz u Jezera Most, chill na výborném dětském hřišti s lanovými prolézačkami a příprava na zítřejší objezd jezera na kole/bruslích a Podrkrušnohorské technické muzeum. Lezecké šáhlo z doubku zkracuji, oloupu z něj kůru a vyrábím brzdnou sukovici na brusle.

Most jako turistická destinace na celý víkend, to som nečakal. Ale je tu z čeho vybírat.

První JayKayův pokus o lezení na Špičáku u Mostu skončil fiaskem. Sekretářka si malovala, že jí náhodný kolemjdoucí odjistí nebo někam pověsí špagát na toprope, jenže ouha, nikde nikdo. Takže jsme se potupně dobidlovali ke druhýmu bóru, smrt ve vočích a potupnej ústup... 

JayKay a plotny Pravého sektoru na Špičáku u Mostu. 

Natrolit, minerál ze skupiny zeolitů, které vyplňují dutiny vyvřelin v Českém středohoří, se běžně vyskytuje v jehlicovitých krystalech bílé/růžové barvy. Na Špičáku u Mostu má ale celistvou formu oranžové barvy. Pátrání po něm bylo easy - s JayKayem jsme ho našli na nástupu těžkých lezeckých cest ve Středním sektoru. 

A pro srovnání jehlicovité krystaly natrolitu z kóty PX63.  

Zkamenělé dřevo na dvorku mosteckého muzea. 

JayKay & třetihorní lichokopytník s drápy v mosteckém muzeu.

Model mamuta v nové geoexpozici mosteckého muzea.

Naše sběry celistvého natrolitu jsme pak zajeli porovnat do místního muzea a zaregistrovali jsme 100% match. Not that bad.  

Parkoviště s obytkami u Jezera Most. 

Jezero Most. 

Podvečerní Minecraft s příkusem salátovky, v pozadí Špičák u Mostu. 

Text a foto: Papouš


Žádné komentáře:

Okomentovat