27. 4. 2024

Stones, se03ep01: Škeble na Radovesické výsypce & nejvyšší rozhledna v Česku

Location: Bílina, Česko

Na Radovesické výsypce u Bíliny jsem se byl zkraje devadesátek podívat se zeměpisnou exkurzí vedenou geologem Vlastislavem Vlačihou. V paměti mi utkvělo, jak skoro z každého kusu skrývky, do něhož praštil geologickým kladivem, vypadla nějaká zkamenělina. Vzpomněl jsem jsem si na to při sestavování paleoprogramu pro svého ředitele JayKaye. No jo, výsypka je velká jak sviň – 4 x 4 km – mezitím prošla rekultivací, takže je celá zelená, žádnej volnej kus se skrývkou. Nevěděl jsem, jak to pojmout.

22. 4. 2024

Fleischerkreuz a Zifferstein: Zabíjelo se u kříže? JayKay lovil keše u kamenných památek ze 17. století

Location: Tisá, Česko

Smírčí kříž Fleischerkreuz u Cihlářského rybníka v Tisé se stal hvězdou pozdního léta 2023. Po sto letech od jeho poslední fotografie se památku podařilo objevit historičce ústeckého muzea Natálii Belisové. Podle některých spekulací si mohl někdo 300kg kámen odvézt na zahrádku, nakonec se ale zjistilo, že kříž jen zapadl do podmáčené půdy a zarostl travou a stromy. Comeback kříže je story jak řemen, navíc je u něj keška, takže jasnej cíl odpolední výpravy v pondělí 22.4.2024 s JayKayem Keškusem.

12. 4. 2024

GC9HX3X Cípek na Miladě - zábavná keš u ústeckého moře a JayKayův úspěch u Rudého moře v Egyptě

Location: Jezero Milada, Česko
Na V břehu ústeckého jezera Milada je taková kosička ve tvaru pravítka, na níž organizátor kačerských eventů a cestovatel Milan Čvančara aka Sběratel_CZ plesknul tradiční cache GC9HX3X Cípek na Miladě. Mys je tak metr široký, což činí z vycházky pro keš zajímavou taškařici. Když je v rybníce víc vody, cípek to na několika místech zaplaví, ke keši se musí brodit a Spassfaktor prudce vzroste. A to se stalo letos na jaře.

9. 4. 2024

Smrže 2024, se08: Místo X rodilo v předstihu, z hub si pan Zděněk udělal lehký gáblík

Location: České středohoří, Česko

Když už se letos kačenky české objevily v extra brzkém termínu, dalo se něco podobného očekávat i se smrži. Ty zatím na osmileté časové ose evidujeme nejdříve v poslední dubnové / první květnové dekádě, no a letos jsme první kousky našli na Místě X v úterý 9.4.2024. Radost byla veliká jak subsaharská Afrika a stejně jako u kačenek jsme se o úrodu nekrtili, ale pošoupli ji ke gurmánovi a parťákovi od Stammtische střekovské taverny U nebožtíka, panu Zdeňkovi. Ten si z nich udělal takovej gáblík na topinku.

6. 4. 2024

Ferraty & Cache: konzumace 2 klettersteigů na Blansku + 3 keší okolo = 1 mekáč

Location: Blansko, Česko

Na víkend 6.4. - 7.4.2024 jsme si s JayKayem naplánovali miniexpedičku Kladloun = sobotní nápor na ferraty na Slánské hoře a na šutry na Vinařické hoře na Kladensku + nedělní fytogeoexkurzi na Lounsku. Akorát v sobotu jsme vytuhli, takže klaďasovská část se změnila v pinožení kolem komína. Vzal jsem osvědčený recept s ferratami a přikrmil ho keškama a vznikl tak inteligentní mix zábavy a sportu.