20. 8. 2022

Technické muzeum v Liberci má impozantní sbírku rolls royců a bicyklů

Location: Liberec, Česko

Po konzumaci Botanické zahrady v Liberci jsme v sobotu 20.8.2022 měli ještě čas a prostor zlepšit cena/výkon skrz náklady na dopravu/kulturní vyžití, tak jsme se sjeli juknout do nedalekého Technického muzea Liberec. Pěkný počin v areálu bývalého libereckého výstaviště, které účinkovalo v legendární Mládkové písni o zkratkách: "Kelblová z OPBH mistrovi ČSAO dá do bytu PVC a teplou H2O. Vystavené na LVT PVC však přiveze skladníkovi DKP šofér V3S," kde LVT jsou Liberecké výstavní trhy.

Muzeum nabízí několik pavilonů - první dva, kde jsou kola, motorky a auta jsou nejlepší. Impresivní je sbírka "amerik" a rolls royců, kdo má v oblibě bicykly, ten tu najde své. V zadních pavilonech je pak tramvajová část a propagační koutky místních firem. Zajímavá je taky robotická ruka, která umí nakreslit motorku a auto. 

Samohybný protiletadlový dvojkanon vz. 53/59 a obrněný transportér BRDM-1 (nebo nějakej jeho klon)

Akumulační parní lokomotiva FLC, typ Meiningen, je darem německého Muzea energetiky v nedalekém Hirschfelde. Stroj na podobném principu jezdil i v Setuze v Ústí nL. Oproti klasické lokomotivě se netopí pod kotlem (= nelítaj z ní jiskry), páru nabere ze zásobníku.

Lokomotiva 1950 LKM (Lokomotivbau Karl Marx) N4. 

JayKay a Hlavička v trábunku.

Drezína.

Temná komora

Sbírku bicyklů mají v Liberci impozantní.

Krásnolipská krasavice Čechie - Böhmerland.

JayKay na lokomotivě 1950 LKM (Lokomotivbau Karl Marx) N4.

Triumph 2000.

Cadillac Series 62.

Jedna z částí muzea je věnovaná i tramvajové dopravě.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat