21. 8. 2022

V nacistické podzemní továrně Rabštejn se vyráběly i díly k vrtulníku. Expozici by ale slušelo zjednodušení

Location: Janská, Česko

V nacistické podzemní továrně Rabštejn - Janská jsem už před 20 lety byl s kolegy z tisku (JayPeem a asi i Adou) a už tehdy mi z rozměru podzemních chodeb spadla brada. V letech 1944 - 1945 tu Němci, tedy spíš zajatci nedalekého koncentračního tábora vykutali v údolí říčky Kamenice čtyři továrny o celkové délce chodeb 4 km. Ze 700 zajatců jich desetina zemřela. V podzemní továrně se vyráběly součástky pro letadla. S Hlavičkou a s JayKayem jsme se sem vypravili v neděli 21.8.2022.

Podzemní továrny byly celkem čtyři - Werk A, B, C a H, prohlídka se týká B a C. Jako je to zajímavý, ale myslim si, že by tomu slušel nějakej kurátor nebo někdo, kdo se v organizaci podobných expozic trochu vyzná. V současném stavu to vypadá, že majitelé muzea snesli na jednu hromadu všechno, co našli v okolí, včetně všech novinových výstřižků, co o Rabštejnu kdy vyšly. Asi bych ubral na množství vystaveného, trochu to utřídil a vypíchl to podstatné.

Takže Werk C je muzeum, které připomene podzemní továrnu, koncentrační tábor, historii leteckých neštěstí na Českokamenicku i třeba okolní přírodu. Werk B je jen prázdná podzemní továrna s 1 km chodeb. I přes svou prázdnotu působí ohromným a mírně skličujícím dojmem. Po návštěvě Werku B prohlídka končí, tak se vydáváme proti proudu říčky Kamenice k nedalekému koncentračnímu táboru, kde jsou jen základy budov, protiletecký kryt a pomník.

Na konec sjedeme na gábl do Falkenštejna v Krásné Lípě.

Jedna ze tří bývalých textilek v údolí Kamenice.

JayKay a Hlavička.

Betonový kryt po strážného. Továrnu spojenci nikdy nevypátrali, prozradila ji až palba na prolétající ruský průzkumný letoun koncem války.

Něco tu zbylo i po československé armádě, která tu měla mj. sklady paliva ve Werku H.

Schéma podzemních továren v Janské - zprava Werk A, B, C a H. Prohlídka nás zavedla do Werku C, kde je muzeum, a do Werku B.

Werk C.

Werk B.

Werk H je z podzemních továren největší, chodby jsou dlouhé 2 km.

Dochované předměty.

V Rabštejně se vyráběly díly pro letadla Junkers, ale i točené díly pro motory a zbraně - mimo jiné i díly pro vrtulník Focke Achgelis Fa 223.

JayKay u leteckých součástek, které se v podzemní továrně vyráběly.

V koncentráku bylo 700 vězňů 12 národností, 70 z nich pobyt v táboře nepřežilo.

Dochované předměty.

Jedna z identifikačních známek.

Pietní kříž.

V části Werku C je i výstavka přírodnin. Tohle jsou jasný hranoly pískovce, do kterého se obtisknul čedič na Dutém kameni u Cvikova. To víme, páč tam jsme s JayKayem a Hlavatkou zavítali - viz ZDE  

Meta temnostní.

Podzemní továrna byla ražena v měkkém pískovcovém podloží. Tady překvapil stavitele komín plný písku.

JayKay a důlní vozíky/hunty, které se používaly při ražbě. Majitelé muzea je zachránili v jedné z místních firem. Přišlo mi, že hunt má nějaký větší rozchod, než hunty obvykle mívají. Průvodce potvrdil, že podvozek není původní.

Vyražené chodby byly ve Werku B zpevněný betonovými výztužemi.

Vchod do Werku B.

Kešeři byli vyeliminováni.

Čtrnáct metrů vysoká komora na lis.

JayKay v nedokončených prostorách továrny.

JayKay zkoumá betonový kryt pro strážného.

Focení housenky lišaje borového. Jestli to správně chápu, housenka se nažrala nahoře na stromě a teď slezla, aby se u jeho paty zahrabala/zakuklila a příští rok nebo až ten další proměnila v motýla.

Betonový kryt pro strážného na místě koncentračního tábora Rabštejn.

Z koncentráku zbyly už jen základy budov....

...a pietní místo.

Text a foto: Papouš 

Žádné komentáře:

Okomentovat