30. 8. 2022

Stones, se01ep08: černobílá story v Bílině, papoušek v Dobrčicích a drncání u Benediktu

Location: Dobrčice, Česko
Když jsme s JayKayem Mineralogicusem nakousli téma porcelanitů u Nechvalic a Nových Dvorů ve 4. epizodě, došlo i na nějakej ten gůgluňk a z teho vypadlo, že u Dobrčic na Mostecku je fantastickej cliff-papoušek, který hraje barvami v okolí červené, oranžové a žluté a dá se tam i něco najít. Porculanitovej papoušek dostal hned status žlutá sedm, což značí brzký nápor. Ještě jsme koukli ke geoguruovi na fotky a vykoukali tam "pestře naběhlé hematity na strusce", což jsou kovově modrý náteky na porculanitu. Vážně pastva pro oko! Wow Effect! Nebyl čas ztrácet čas a v úterý 30.8.2022 drandíme směr Most.

Samozřejmě musíme do vejpravky implementovat i nějaký další štace, bo byzme se trochu kókli po kraji ve smyslu value for money. Takže přidáváme lokalitu Bílina - Hradiště, kde je superzajímavá záležitost - pseudomorfóza cimolitu po augitu. Černý krystaly augitu tam "zjílovatěly" ve slonovinově bílé krystaly cimolitu. Augit už známe z epizody 2 ze Suletic + já se byl v rámci LTP (lehký terénní průzkum) podívat na augity i na Paškapoli. Cimolity v Bylyně - viz pikčry - záhy objeveny. 

A teď do Dobrčic na papouška. Je neskutečnej! Napřed samozřejmě pestře naběhlé hematity na strusce/škváře. Boží! Čumim, jak je ten šutr porézní a lehkej. Kovově modrý samply doplňujeme oranžovým a žlutým porcelanitem, růžovým krasavcem, co vypadá jak pískovec a jdeme hledat zkameněliny, které tu geoguru avizoval. Fosilní list záhy nalezen, velká spokojenost. Hin z toho tady byl i JayKay, kterej má k některejm lokalitám vlažnější přístup.

Sjedeme se ještě juknout na pole k nedalekému vrchu Číčov, že bychom zkusili pohledat i nějaký aragonity. Ale není zoráno, takže se obracíme a mažeme na průzkum inline oválu Benedikt v Mostě. Město je vážně nabitý bruslotrasama - profláklá Matylda, hipodrom, nově Jezero Most. Ntvl! Ovšem Benedikt, byť má pěknou polohu, za bruslonávštěvu nestojí. Některá místa sice zdobí nový asfalt, najdou se ovšem i céčkové úseky. Vrcholem je pak asfaltovej práh-zabiják na spojce ba velkém oválu. Not worth visiting. Ale zase: na kolo OK, jsou tu i hřišťata, JayKayovi se tu líbilo.

Jinak ale libovej tripík, geo bylo amazing!

Původní materie pro následnou pseudomorfózu v cimolit - krystal augitu (resp. chromdiopsidu), který jsem našel v pátek 8.7.2022 na známém nalezišti na Paškapoli na Teplicku.

Už původní matroš byl šrot, takže krystal záhy z horniny vypadl. Každopádně v Bílině - Hradišti podstoupili jeho příbuzní "zjílovatění" na slonovinově zbarvený cimolit.


Pseudomorfóza cimolitu po augitu z naleziště Bílina - Hradiště. Zní to prapodivně, ale ty krystaly musely projít nějakym peklem, kdy původně černý augit "zjílovatěl" do podoby bílého cimolitu.

Tenhle šrot je zjílovatělá žíla čedičové brekcie. Dá se to loupat jako perníček.

Nějaký velký kutání není zapotřebí, slušnej vzorek se dá najít mezi odloupanými kamínky.

Bílý cimolit v levé části vzorku má kolem 1 cm. Radši jsem do něj nikterak nedloubal, aby se nerozpadnul. Radost náramná - sice je to křehký, ale má to příběh přerodu z černé do bílé.

Výchoz porcelanitů u Dobrčicích na Mostecku mě vystřelil z kecek na první pohled. Je to papoušek, kde se střídají odstíny žluté/červené/oranžové barvy a někdy i černé s kovově modrým nádechem hematitu.

Žlutý porcelanit.

To modrý je dle našeho geogurua pestře naběhlý hematit na strusce. Very najs bjůtifl.

JayKay a papouščí pozadí.

Ve výchozu porcelanitů se najdou i zkameněliny - zde nějaké listy.

Po geosložce jsme se s JayKayem Bajkusem vypravili na průzkum oválů v mosteckém parku Benedikt.

Kolem bývalého hnědouhelného a nyní zatopeného lomu vede inline dráha ve tvaru osmičky a o délce cca 2 km. Plus tu jsou hřiště a koupaliště.

Dobu své největší slávy má dnes už asi Benedikt za sebou, na inlinech bych se tomu doporučil spíš vyhnout. Kromě dost příšernýho asfaltu (byť v některých částech opravenýho) tu na bruslaře číhají pasti typu asfaltový práh před mostkem.

 

 

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat