7. 7. 2022

Stones, se01ep04: porcelanity u Nechvalic a Nových Dvorů, okr. TP

Location: Bystřany, Česko

Ve čtvrtek 7.7.2022 jsem JayKaye nabíral ve kšeftu u Hlavatky Zubatky v Krupce, a to votevírá prostor pro nějaký menší extempore na Teplicku  - třeba na skok do Krušnejch na orchidejky nebo na koupačku. Počasí bylo tentokrát PKZ, tak jsme volili krátký výpad na geo záležitost: porcelanity u Nechvalic a Nových Dvorů. Porcelanit je jíl, který přišel do kontaktu s hořící uhelnou slojí a z něhož se stala de facto přírodní cihla. Nakonec se z toho vyklubala čtvrtá epizoda první sezony novýho seroše Stones a větší fokus na porcelanity - třeba ty u Dobrčic vypadaj luxusně, jasnej další cíl! Překvapily mě rozměry těles porcelanitů - třeba to nechvalické má 4 x 1,5 km - detaily ZDE. A některé porcelanity z Moravy (Bučník) se dokonce využívají ve šperkařství. Interesante.

Před Stones, se01ep04 se ředitel posilnil. Dokonce i maso papal - zabralo info, že když ho nebude papat, předjede ho dolní bratranec na kole (což nesnáší).

Lůmek na porcelanit. Vypadá činně - asi si tu občas někdo hrábne pro fůru šutrů, aby měl čím vyplnit ďolíky na místních polňačkkách.

Kolega v háku mi řiká, že to není tak hezký jako krystaly, jistej půvab to ale podle mě má. 

Třeba cihlová v kombinaci se šedomodrou s lasturnatým lomem.

Je z čeho vybírat.

Sekretariát sourcuje potenciální vzorky.

JayKay Spiderman Mineralogicus taky. 

Lavor, kde se až do devadesátek těžil porcelanit, má nezanedbatelných 1000 x 350 m.

Dnes to tu vypadá celkem přírodně, lavor je protkán jen stopami od terénních motorek.


Text: Papouš
Foto: JayKay a 
Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat