24. 7. 2022

Stones, se01ep06: JayKay vyráží na první paleo na úbočí Českého středohoří

Location: Dobrná, Česko

"V nejvyšší partii lomu je poměrně slušný plácek, kde se dají sbírat otisky rostlin (listy, kořeny, větvičky, atp.) v přeplaveném vulkanoklastickém pískovci. V tomto materiálu se občas najde velmi jemnozrnná poloha s hojnými pozůstatky oligocénní flóry," popisuje jednu ze svých geologických exkurzí ústecký vulkanolog Kuba Mysliveček, jehož akcí jsem se s oblibou účastnil (a těším se, až se jednou exkurze zase obnoví). Popis se týkal starého lomu nad sedlem mezi Ludvíkovicemi a Huntířovem na Děčínsku

Trochu mi to rozbilo mé představy, že zkameněliny bych hledal spíš někde na dně Mostecké pánve, a ne na svazích Českého středohoří. Každopádně se hned dělám poznámku do Bucket Listu se žlutým statusem 7 = ještě nenavštíveno, návštěva nutná, protože zvědavost značná. Tak jsme to zajeli s JayKayem Paleontologicusem prověřit v neděli 24.7.2022.

Nejprve v logistice - paleolokalita Ludvíkovice opět nese známky Kubova organizačního talentu, kdy z jednoho místa - v tomto případě z parkoviště u rozhledny na Sokolím vrchu - obsloužíte dva geofleky: thomsonity na Pustém vrchu (Stones, se01ep01) a zmíněné zkameněliny. Takže z parkoviště šup na SV po rovině přes loučku a z kopečka do lomu. 

Do horní etáže jsme se nějak zuby nehty vyškrábali přes převislé břízky. Šutry se dají pohodlně rozebírat rukama a brzy se začínají objevovat první listy a stonky praflóry. Je jich tolik, že je za chvíli nemáme vzorky kam dát, tak se pakujeme a jdeme k autu. Na obzoru mezitím stoupá první dým z Českého Švýcarska, kde začíná velkej ochranářskej táborák. Bude z toho slušná airshow, kterou budeme pozorovat.

Záhadou zůstává jediná věc - co jsme si to vlastně přinesli domů? To bude práce na dlouhé zimní večery - zatím běháme po lokalitách a shromažďujeme další modely krystalů a obtisklejch listů. Ale máme novou hračku - fosílie. A Bucket List utěšeně kyne...

Zase na Sokolím vrchu u DC a zase geniální řešení Kuby Myslivečka - na jih jsou thomsonity, na sever zkameněliny. Lokalita 2in1.

Od rozhledny přejdeš louku, projdeš 100 m lesem a jseš ve starém lomu.

List a stonky.

JayKay se sápe ke zkamenělinám.

Listy.

Listy.

Je neděle 24.7.2022 a v Českém Švýcarsku právě začíná velkej ochranářskej táborák, kterej zaměstná tisíc hasičů a letku helikoptér a hasicích letadel. Požár průser, airshow velká zábava.

Asi nej listy, máme na poličce.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat