27. 7. 2022

Velkej ochranářskej táborák a doprovodná airshow. JayKay využil průnik po levém křídle

Location: Hřensko, Česko

Velkej ochranářskej táborák v Národním parku České Švýcarsko jsme s JayKayem poprvé pozorovali v neděli 24.7.2022, když jsme sbírali zkamenělý listí nad Ludvíkovicemi. Už od začátku oheň hasily zajímavý stroje - mj. třeba polskej vrtulník Blackhawk. Na sekretariát pak přišel požadavek, abychom tuhle airshow vytěžili a koukli na to live. Bylo jasný, že vést nápor přímo na oblast je trochu problematický, takže jsme nakonec využili průniku po levym křídle. Zbytek jsme pak sledovali u místního rybníka.

Pozorovat helikoptéry, resp. jejich tankování do bambivaků z Labe, jsme vyrazili ve středu 27.7.2022. Průnik po levém křídle představoval pohyb po levym břehu Labe po ose Dolní Žleb - Schöna v Sasku. Nasadili jsme na to kolobku, proklouzli ke Hřensku, kde jsme se kochali vrtulníkovou show. Blackhawka jsme bohužel zblízka neviděli.

Vrtulník Mi-8.

Policejní Bell 412.

Slovenská stodola Mi-171.

Hřensko, 27.7.2022. To žlutý vlevo je záchranářský kamion.

Sprcha z bambivaku.

JayKay s kolobkou v Schöně po průniku po levym křídle/břehu.

Ve čtvrtek 28.7.2022 jsme se pak přesunuli na Z břeh jezera Milada, abychom mohli sledovat zapojení hasicích letadel Canadair CL-415. Impozantní stroje se bohužel zdržely jen jeden den, pak se musely vrátit do k hašení do Itálie. Italové po pauze přiletěli zpět na finální útok na požár.

Na pozorování taliánů jsme se vybavili standardní povinnou letní výbavou Fabia Camper - slunečník a křesílka. Hlavně slunečník je gamechanger.

Canadairy CL-415 italských hasičů nad jezerem Milada.

Pohyby canadairů jsme sledovali v appce Flightradar.

Po italských hasičích přiletěla na pomoc americká letadla ve švédském držení Air Tractor AT-802. Proti canadairů unesly jen polovinu nákladu (3000 vs. 6000 litrů vody), ale i tak to tankování byl slušnej kvapík. Závěr našeho putování po letadlech obstarala v pondělí 1.8.2022 návštěva úžínského letiště, kde měly vrtulníky tankovací základnu. 

Americký hasicí letoun Air Tractor AT-802 přelétá nad trmickou pláží.

Traktor na Flightradaru.

Cisterna s palivem pro vrtulníky na úžínském letišti.

Větrný rukáv v Úžíně.

W3 Sokol české armády na letišti v Úžíně.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat