23. 3. 2023

Kolem jalovce - 20m ferrata s pěknými výhledy a se (středo)horským nástupem. By Karel Bělina, ofc

Location: Povrly, Česko

Via ferrata Kolem jalovce je další z projektů Karla Běliny v okolí jeho bydliště v Povrlech na Ústecku. Vlastní klettersteig má cca 20 m a jméno dostal podle mocného keře jalovce v půlce výstupu. Samotná ferrata je takovej štěk, kterej je odměnou za (středo)horský nástup s "mocným" převýšením z údolí - můžete jít třeba po modré od kostela v Povrlech za 2 km a 250 m převýšení nebo od rybníka nad koupalištěm za 1 km a 200 m výškového rozdílu. S JayKayem jsme ve čtvrtek 23.3.2023 šli od rybníka takovým nepohodlným úvozem a pan ředitel místy hučel.

Samotná ferrata vede na skalku pod kopcem Bradlo (450 mnm), z níž je pěkný výhled do okolí. Jedna věc mě tu celkem překvapila - kolik je v okolí suchých stromů, důvod neznám. Z vyhlídky vede k nástupu ferratky lesní pěšina se směrovkami. I s navlečením do sedáků, s vylezením ferraty a svačinkou jsme byli do půl hoďky hotový. Trochu nám do toho krápalo, takže na ferratě to podkluzovalo. Výstup totiž ještě není úplně bez přebytečné hlíny a volných kamenů.

Pro ty, co se nechtějí hrabat do kopce z Povrlů, by možná stál za úvahu přístup po modré z opačného směru - z Maškovic u Českého Bukova - kde není tak velké převýšení, ale 2 km jsou to tak jako tak. My jsme dumali o kolečku přes vrchol Bradla a na dalším rocestí doleva neznačenou cestou do údolí, jenže kvůli neustávajícímu dešti jsme se vrátili do údolí stejnou cestou (cca 4 km).

JayKay Ferratus na přístupové pěšině k nástupu via ferraty Kolem jalovce B, kterou Karel Bělina vybudoval nad Povrly v Českém středohoří na Ústecku.

Došlo i na foto sekretariátu.

Ploštice aka ruměnice pospolná.

Na nástupu.

Celá taškařice má cca 20 m, takže za chvíli je hotovo. Ferrata má jméno podle keře jalovce v horní části fotky.

JayKay přecvakává u jalovce.

Prej dobrý, byť trochu pršelo.

Po přelezu jsme si dali svačinku, při níž se do ředitele dala trochu kosička, tak došlo na fotrovu mikínu. Pár, co v mezičase na ferratu dorazil, ocenil mládence za dobrej outfit a že prej vypadá jako Anakin Skywalker ze Star Wars.

Borci sjeli ferratu dřív, než jsme sežrali svačinu. Borec letos taky plánuje vyvenčit synky 6 a 7 let na ferratách. Tož jsme doporučili zálezelskej jeskynní mirákl Panské jednoty B+.

Borka. Jen, co to vydračili nahoru, šli si dát druhý kolo.

JayKay má voko blíž zemi a navíc mu asi funguje líp, takže vobčas zachytí něco, co já ne. Cestou k autu takhle našel mloka.

Mloka jsme prozkoumali...

...a vrátili do listí.

Text: Papouš
Foto: JayKay a Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat