21. 3. 2023

Stones, se02ep02: Po dentálních a úředních akcích si JayKay dopřál medové radiobaryty z Jeníkova

Location: Jeníkov, Česko

V modré laguně křemencového lomu v Jeníkově na Teplicku jsme se byli cachtat v roce 2017, kdy JayKayovi byl rok a půl. Od té doby ovšem koupače z lomu vyhodili, zakázali tam vstup i parkování v okolí. Už před lety jsme ale zaznamenali výskyt krystalů radiobarytu medové barvy a jeden sample jsme si odnesli. Mezitím se mi podařilo získat další krystaly jeníkovských meďáků, které někdo vyhodil u hald na Cínovci. První jarní den roku 2023 jsme zahájili s JayKayem u zubaře a vyřizováním nového pasu. Za tu tortutu bylo potřeba se odměnit nějakym gáblem.

JayKay byl matičkou Hlavičkou vycvičen na Mekáč, takže to bejvá první odpověď mládence na otázku, kam se půjdem nažrat. Gut, ale sklouznem se do Teplic, kde se dá u Meka v pohodě parkovat + spojíme příjemné s užitečným a kouknem po nějakém lokálním geu do seriálu Stones. Když si vymyslíš seroš, musíš halt vyrábět nový díly. 

Kamenolom v Jeníkově je obehnanej zákazovejma značkama, ale nejsme koupači (co tu navíc zanechávali nehoráznej bordel) a je všední den, tak proklouznem dovnitř. Místo, kde jsme se koupali, už je přerubaný. Dole u vody nacházíme medové baryty na velkých plochách, ale získat z toho dobrej vzorek není moc šance. 

Jednak je zdejší křemenec tvrdej jak čert a do toho jsou krystaly nachylné na otěr. "Jeníkov je o dlouhý a namáhavý práci s obkopáváním vhodných trhlin s krystaly přímo ve stěně," vysvětli mi později geolog Jakub Mysliveček, který provozuje epesní Stránky Minerály.

Pár +/- vzorků nakonec nacházíme, JayKay se taky zapojuje a říká barytům žlutý diamanty. Zdejší meďáky jsou fakt pěkný.

První jarní den roku 2023 jsme zahájili návštěvou JayKayova zubaře. Vyškub mu jedničku a dal mu ji do krabičky ve tvaru myšky. Pak to chtělo nějakou odměnu a gábl v jednom - OK, Mekáč. ale v TP a pak podniknem nějakou geo akcičku.

V jeníkovském kamenolomu jsme se už byli jednou koupat v neuvěřitelně modré vodě. Od té doby už majitel lomu rekreanty vypráskal. My jsme tam proklouzli, abychom si nasbírali nějaké radiobaryty medové barvy.

V kamenolomu je v současnosti halda vylámanejch šutrů s potahem radiobarytu.

JayKay si i trochu zabouldroval, což sekretariát zaregistroval a na 22.3.2023 nachystal výpravu na via ferratu Panské jednoty B+ v Dolních Zálezlech a 23.3.2023 na klettersteig Kolem jalovce B v Povrlech.

Krystaly medového barytu jsou krasavci, málokterý vzorek ale zůstane neomlácený.

Spider.

Pure beauty.

JayKay na bugru, krystaly pod ním.

Jeden ze vzorků na doma.

Oplach.

Tenhle taky zaujal.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat