22. 3. 2023

Panské jednoty B+ - nápaditá ferrata s jeskyní (!) kopíruje hřeben Mlynářova kamene. Sedí i dětem

Location: Dolní Zálezly, Česko

Když jsme byli v úterý 21.3.2023 s JayKayem na medových radiobarytech v Jeníkové, mládenec si tam dost užíval popolejzání po balvanech. Aha, čas začít s pohybem po vertikálách! Pro začátek si teda loupnem nějakou ferratu - napadl mě kousek od Karla Běliny: Panské jednoty B+ na Mlynářův kámen v Dolních Zálezlech. Tam už jsme byli s JayKayem na obhlídce 13.11.2021, ale tehdy se mi zdál mládenec na ferraty malej. O rok a půl později je ale situace jiná, a tak druhý jarní den roku 2023 se znovu ocitáme pod nástupem, tentokrát už s matrošem na ferraty.

V listopadu 21 jsem se na ferratu jel podívat taky proto, že jsem si nebyl jistej, kudy to Karel natáhnul a jestli náhodou nepřeťal drátem některé z lezeckých cest, které jsme tu s Danem Hasičem Hölzlem navrtali. Ale ne, Kodl to vzal z levého okraje skal, pak do průběhu trasy vtipně zapojil jeskyňku, aby po vrcholových balvanech skalního hřebene dohopkal až ke kříži na Mlynářově kameni. Pěkný. A protože se to šmrdolí kolem hřebene skoro až v horizontální poloze, má ferrata 100+ m. Tedy s tím, že je to částečně procházka lesem.

V některých místech jsou kroky na sedmiročka trochu natahovací, někde mu musim prodloužit šlauchy na ferrata setu, ale celkově panuje velká spokojenost. Hlavně díky možnosti zápisu do Gipfelbuchu, kterej je na vrcholu masivu Mlynářova hlava. Taky probíráme takový ty lezecký latiny, jako je podtržení zápisu v knize podél vrchního víčka krabičky a podání rukou na vrcholu pod křížem. I když klettersteig obstojí jako samostatný výlet, není od věci ho zapojit do okruhu třeba s vodopády pod Moravany

Některý Kodlovy ferratový počiny v Českém středohoří - namátkou Vrabinec nebo Kozí vrch - vyvolaly kontroverze se zelenejma a vedly až k vytlučení klettersteigů. Ferrata Panské jednoty B+ ale není ten případ, ba naopak - pěkně doplňuje stávající klettergarten a na první kroky s dítětem po ferratě je perfektní.

A k tomu ty peckózní výhledy na údolí Labe!

U nástupu via ferraty Panské jednoty B+, která vede po hřebeni Mlynářova kamene v Dolních Zálezlech. Autorem je legendární Karel Bělina.

JayKay ve verzi Ferratus.

Za úvodním výšvihem nás červená šipka láká do jeskyně na trase. Kodl navedl trasu parádně.

Cvakání ferratových karabin byl pro JayKaye trochu boj.

Červená šipka na vstupu do jeskyně.

JayKay v jeskyni. Pro dětičky legrácka, pro tělesa trochu rovnačka.

Asi nejtěžší úsek, pro ředitele tu byly chyty/stupy daleko od sebe. 

Tady na pohodu.

JayKay na vrcholu Mlynářovy hlavy, kde je ferratová kniha (ta lezecká je na sousedním masivu Prášek). Jestli kvůli něčemu stojí na Mlynářův kámen zajet, pak to jsou bomba výhledy na údolí Labe.

Karol se toho nebál a kromě prvního polského průstupu ferraty udělal i jediný zápis přes dvě stránky.

Kříž se blíží. V zelené plotně v popředí vede cesta Ustřelený kecky 4.

Ferrata se dá ukončit u kříže nebo lze ještě pokračovat kousek doleva a dolézt přes trní až za mostek.

JayKay v závěru klettersteigu Panské jednoty. Prej dobrý.


Ještě pár pikčrů z průzkumu 13.11.2021- JayKay na mostku ke kříži na Mlynářově kameni. Ferrata Panské jednoty B+ končí kousek za mostkem, tedy za fotografem.

Feratta kličkuje mezi vrcholy hřebene Mlynářova kamene.

JayKay na vyhlídce Mlynářův kámen nad Dolními Zálezly.

Vodopády pod Moravany. Jedna z variant okruhu, v jehož rámci lze polknout ferratu.

I rokle na středohorských krtinách dokážou být zrádné a pád do nich skončit tragicky.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat