3. 9. 2023

Inline CL - Vlčí Důl: sklon je fajn, krajina kolem taky, ale asfalt furt na nic. Ale po lelkování to celkem bodlo

Location: Česká Lípa, Česko

Po inline stezce Česká Lípa - Vlčí Důl, což je 9 km bruslení (4,5 km v jednom směru) po bývalé železnici podél říčky Ploučnice, jsem se proháněl s Jogurtovou už někdy v roce 2007/2008. Tehdy jsem byl do bruslí zažranej, takže jsem zkonzumoval kdejakej kvak. A zrovna tenhle úsek byl ten případ - už tou dobou byl asfalt na úvodní části stezky na prd. Ale sklon to má jako všechny ex-trati milosrdnej, navíc to olizuje mou oblíbenou Ploučnici a protíná pěknej lesík, takže průběh je celkem fajn. I přes jistou unavenost asfaltu jsem se tu, teď už i s JayKayem, vyskytl opět v neděli 3.9.2023.

 

Do Lípy nás totiž zavála ornitologická akce v Ptačím parku Mnišské louky na Z okraji města. Ptáčkaři tu chytali fógly - mimo jiných i lelka lesního - a netopýry. Bylo to mind-blowing 12 hodin intenzivní osvěty ve věci ptactva a netopýrů přerušovaného občasným spánkem. Ale o tom jinde. 

V neděli odpo jsme měli ještě kousek času, JayKayova bajka na střeše a moje brusle v rakvi. Zápasit s kopcem na cyklostezce Varhany se nám moc nechtělo, na bruslotrasy poblíž Mácháče nám to tentokrát přišlo z ruky, tak jsme zvolili strarej dobrej kvak do Vlčího Dolu. Asfalt na prvním úseku furt na piču, ten přes lesík zase zapadanej bordelem ze stromů. Vo nějakou větev/šišku jsem to poslal na podlahu, takže vodřený kolínko.

Ale to byla jen drobnost. Všechno přebil fantastickej zážitek z minulý noci, kdy jsem měl možnost vidět live lelka lesního

První část bruslotrasy Česká Lípa - Vlčí důl zpestří přejezd železných plátů na několika mostcích. Jeden z nich vede přes nejkrásnější severočeskou řeku Ploučnici.

Triko z Pepca - prodávají úžasný zvířecí motivy - kraťasy vyrobené nůžkami z tepláků a flaška se šťávou. Dobrodružství může začít.

Část stezky je zaprasená bordelem ze stromů, na Hlávkově mostě bylo i nějaký hliněný intermezzo.

Po 4,5 km nastává u železničního domku ve Vlčím Dole obrat. Cyklistku vpravo a její doprovod jsme zásobili nevyžádanou informací o tom, jak vypadá lelek lesní. Toho krasavce si prostě nejde nechat pro sebe.

JayKay cestou k autu.

V jednom úseku vede stezka podél silnice z CL do Zákup. Dlouhá rovinka možná svádí k rychlejší jízdě...

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat