25. 9. 2023

Kontroverzní ferraty pod hradem Blansko: čtyři béčkové směry jsou ideál pro děti a začátečníky

Location: Hrad Blansko, Ryjice, Česko

Součástí kulturních válek na severu Čech je horolezecká legenda Karel Bělina a jeho via ferraty. Pískovcová fréza se do jejich stavby pustila s vervou sobě vlastní a nezřídka narazila na limity, které byly lezecká veřejnost, případně úřady, ochotny akceptovat. Šílenost v podobě klettersteigu na ultraměkkém pískovci v Roklici zlikvidovali rychle místní lezci, kolizi se sokolími hnízdy na Kozím vrchu a Vrabinci ve Středohoří vyřešili ochranáři mastnou pokutou a vytlučením. Do křížku se stihl Karel dostat i s památkáři na hradě Blansko poblíž Ústí nL.

Na Blansku Bělina vystřihnul čtyři béčkové směry, všechny tak do 15 m délky. "Ferrata je v ochranném pásmu památky a na pozemku obecního lesa Ryjic,“ řekl v roce 2020 pro Český rozhlas pokladník spolku pro záchranu hradu Blansko a horolezec Josef Novotný. Bělina podle něj vybudoval ferratu, aniž by jednal s vlastníkem hradu – obcí Ryjice, nebo se spolkem jako dlouhodobým nájemcem. Ryjická radnice proto Frézovi poslala výzvu, aby ferratu odstranil. Proslýchalo se, že jinak klettersteig odříznou dobrovolní hasiči z obce.

Řeči se vedly, ale nestalo se nic. Jak jsme letos s JayKayem ve ferratovym náporu, rozhodli jsme se, že se na kontroverzní dráty zajedeme v pondělí 25.9.2023 podívat. Počasí bylo optimal. To, co jsme v lese pod hradem viděli, se nám moc líbilo - nejvíc dva směry úplně vlevo Blanská a Potulný rytíř. Skála je orientována na J, ale kryjí ji statné buky. K ferratě se dostanete, když těsně pod hradem uhnete ze zelené značky doleva po vyšlapané cestičce.

Jediným oříškem klettersteigů je mírně převislý nástup, kde JayKay potřeboval trochu support. Pak už stoupal po položené a pevné čedičové skále jak dým, sám se přecvakával, pohoda. Výstupy skončí pod hradní zídkou, kde se vytraverzuje doprava na turistickou cestu a dojde se znovu k nástupu. Zkonzumovali jsme oba zmíněné směry a šli se pokochat na hrad dalekými výhledy.

A jestli teda ferrata vadí/nevadí? Za nás určitě ne. Kdyby dráty vedly po hradbách, tak bych chápal, že to někomu trhá žíly. Ale v tomhle případě je kolize s památkou nicotná. Dokážu si představit omezení vstupu na ferratu, když je na hradě nějaká akce - jako se třeba neleze po skalách v sousedství skalního divadla v Rathenu, když tu probíhá představení (dtto Greifensteine v Krušnejch).

Ferraty pod hradem Blansko jsou jednoduchý a dobře dostupný terén pro výcvik začátečníků. Leze se v pěkném prostředí a je to užívačka. 

JayKay na nástupu ferraty Blanská. Čtyři béčkové směry na skálu pod hradem Blansko vystřihnul Karel Bělina někdy kolem roku 2020. Pro výcvik sedmiročka ideál, problémy mu dělaly jen lehce převislé nástupy.

Samozřejmě proběhl nácvik přecvakávacího managementu i zápis do knihy (vpravo).

Autor ferraty Karel Bělina ve stěnové knize.

Zápis zatím není moc ve stylu, chybí úspornost. Ale zábava je to náramná.

Ferraty končí pod hradní zdí. Tady se traverzuje doprava na turistickou cestu. 

V traverzu rostou parádní netřesky.

Ještě dva kroky a JayKay dosáhne turistické cesty.

JayKay uděluje jedničku Pepíkovi Novotnému, který spolu s dalšími nadšenci o hrad pečuje. Ta zídka je patrně záležitost posledních let, dříve tu nebývala. Ze zříceniny je pěkný výhled do kraje.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat