2. 9. 2023

Ornitologická show v Ptačím parku Mnišské louky: Byli jsme u prvního odchytu lelků lesních!

Location: Česká Lípa, Česko

K čumění po ptákách, nově birdwatchingu, mě to táhlo odjakživa. Namátkou - pozorování jeřábů popelavých s Bioženou Hankou, největší ptačí zoo na světě v německém Walsrode, výprava za strnadem rákosním na jezero Milada. Už letos na jaře jsme s JayKayem pošilhávali po jedný akcičce s odchytem fóglů v Českém Švýcarsku, ale nakonec dostali přednost hmyzové na Radobýlu u LT. A úplnou náhodou se nám do timetablu na první zářijový weekend dostala událost s velmi slibně znějícím názvem Noc netopýrů a lelkování na Mnišských loukách. V pozvánce stálo - jedinečná akce - a bylo to tak.

Mnišské louky jsou ptačí park na soutoku Šporky a Ploučnice u České Lípy. Ptačí park je území, které si vykolíkuje Česká společnost ornitologická (ČSO) a kde salámovou metodou skupuje pozemky, aby je ve finále scelila. Většinou jde o parcely, které již požívají ochranu v rámci projektu Natura 2000 (nejde s nimi nakládat nějakým k přírodě nešťastným zpúsobem), ale nejsou nutně chráněné ve smyslu českého systému chráněných území (přírodní rezervace ap.).

Smyslem ptačího parku je vytvořit biotop vhodný pro určitou skupinu ptáků, který budou samoobslužně udržovat (spásat) nenáročná a odolná plemena skotu/koní. Za mě frajeřinka - ptáčkaři si dokážou na výkup pozemků sami sehnat prachy a udělat z nich terén, kde se líbí fóglům. Ptačí parků je aktuálně pět - Josefovské louky u Jaroměře, Kosteliska, Malá Lipová (vlhy pestré!), Zbudovská blata a Mnišské louky. Na Mnišských loukách vzniká biotop pro mokřadní ptáky

Akce má začínat v sobotu 2.9.2023 v 19.00. Dorážíme na šestou a na místě už to tepe. U infocedule s popisem Mnišských luk je stánek s nabídkou materiálů o netopýrech a ptácích - pexeso, omalovánky (což je teda slušnej bizár), info o netopýrech na Českolipsku, rady, jak nakládat s netopýry v domě, sádroví netopýrci na vybarvování, ptačí časopisy na křídovém papíře, ntvl! Bereme všechno, Bucket List potřebuje přísun a JayKay omalovánky.


Už v šest se vyráží na první seznamovací procházku. To bude asi slušnej kvapík, tahle akce. A taky, že jo. Po vycházce je u infocedule hnedle první ukázka ptactva - správce zdejšího ptačího parku Josef Rutterle ukazuje vlaštovku obecnou, pěnici černohlavou, ťuhýka obecného a další ptáky. Pěnici se pak vydává okroužkovat, což s JayKayem se zájmem pozorujeme.


Mezitím další ornitolog s neobvyklým jménem Břeněk Michálek začíná přednášku o netopýrech. Ani si nestíháme připravit spaní ve Fabia Camper Postealth. Břeněk vytahuje netopýří ultrazvukový detektor a určuje, co kolem lítá za Fledermausy. Co netopýr to jiná frekvence - stačí mít u sebe tahák, co která létající myš vysílá za vlny, a podle toho ji určit. Ntvl!


Následuje přesun na stanoviště, kde jsou ukázky odchycených netopýrů. Břeněk Michálek je dobře dvě hodiny obklopen hroznem snad 50 lidí, popisuje netopýry, které o kus dál chytá jeho kolega do sítě, odpovídá spisovnou češtinou i na sebebizarnější dotaz. Děsně zajímavý. Klobouček.


Kolega Rutterle zatím neztrácí čas a chystá se na noční odchyt. Domluva je, že když něco zajímavého lapí, vzbudí ostatní. Ještě, že jsme vzali spací wagen. Čas T nastává v 1.30. Správce parku nás budí, JayKay je dead, vylejzám z auta sám. Je to doma, přepište dějiny! Stávám se svědkem prvního odchytu lelka lesního na Mnišských loukách. Nádhernej pták, zajímavý vyprávění. Dalšího lelka nám přináší ornitolog až do auta ve 2.30. JayKay furt dead. Třetí exemplář už nikomu neukazuje, aby ptáka zbytečně nestresoval. Totální nasazení od mladého ornitologa!

A ráno na osmičku se jede dál. Pozorování kachen, další odchycení ptáci. Končí se v jedenáct. Jsem z toho úplně paf. Takovou show jsem ještě nezažil. Díky moc!

Infocedule s popisem avifauny na Mnišských loukách u České Lípy.

Správce Ptačího parku Mnišské louky Josef Rutterle ukazuje vlaštovku obecnou. Vlevo Martin Bacílek, vedoucí Oddělení ochrany ptáků České společnosti ornitologické (ČSO). A aspirant ptačích věd JayKay 

Vlaštovka obecná.

Zájemců o avifaunu bylo dost. A byl připraven i nevídaně rozsáhlý (neko)merch!

Josef Rutterle se chystá na kroužkování...

...pěnice černohlavé, ptáka, který je i v logu ČSO.

Sada kroužků. Kroužkování pomáhá např. odhalit ornitologům, kudy ptáci táhnou.

A pěnice je vokroužkovaná.

Po ptácích přišli na řadu netopejři - hlavně netopýr vodní a netopýr nejmenší.

Chlapce je potřeba pořádně proměřit a výsledek zapsat. Létající myši se na rozdíl od ptáků nekroužkují.

Křidélko.

Highlight akce - 1. odchyt lelka lesního v Ptačím parku Mnišské louky! Parádní zvíře.

Lelek je noční tvor. Přes den sedí přilepenej na větvi. Proto má to divoké zbarvení - aby nebyl vidět. Dříve panovala pověra, že lelek chodí kozám upíjet mléko že struků - proto se mu říkalo kozodoj.

Neděle 3.9.2023 ráno - akce jede dál.

Červenka obecná.

Sojka obecná ozobává prsty pana správce 

Ťuhýk obecný je krasavec.

JayKay na Mnišských loukách.

Ocún jesenní je prudce jedovatý.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat