23. 6. 2024

Orchid Hunting, se04ep04: Houžetín a hlístník hnízdák & Stones, se03ep03: Lukov a nádherně modrý haüyn

Location: Dřevce, Česko

Na Houžetíně, orchidejové pecce v Českém středohoří, jsme byli v prvním epizodě letošního Orchid Huntingu na střevících. Když ale lounské muzeum nasměrovalo exkurzi na neděli 23.6.2024 opět do těchto míst, nebylo moc co řešit. Zvědavost byla maximální. Druhou bombou pak byla návštěva mineralogického naleziště v Lukově a pátrání po nádherně modrém minerálu haüynu! JayKay už byl sice trochu botanicky vyčerpán, ale na tuhle bylinkařinu jsem ho ještě ukecal.

19. 6. 2024

Vodojemy Žlutý kopec: Podzemí podrží ozvěnu 15 vteřin, průhledy jeho sloupovím jsou dechberoucí

Location: Brno, Česko
Zážitek jako z jiného světa dávno zaniklých civilizací nebo scény z počítačových her. To jsou Vodojemy Žlutý kopec v Masarykově čtvrti v Brně. Vodní nádrže byly postaveny v letech 1874, 1894 a 1917 a svému účelu sloužily až do roku 1997. První dva vodojemy jsou cihlové, třetí je betonový. Kompletně byly zpřístupněny z kraje roku 2024. Intro jsem si vypůjčil z cedule před technickou památkou, ale to snad neva.

16. 6. 2024

Inline Dolní Beřkovice - Mělník (+ něco z minula) & mocná biosložka & orchideje jako bonus

Location: Horní Počaply, Česko
"Čau, co děláš o víkendu?" je tradiční otázka od pražské tety Zuzky, která vygeneruje společnou akci bratranců - vrstevníků JayKaye a Tomíka z Padovy. Sekretariát má pak hoňku a nervíka - očekává se návrh nosného programu, jemuž nebude "padat řetěz". Chtěli jsme kombo kolo/brusle, aby JayKay/sekretariát trochu potrénoval (a do auta je kolo 20'' a korčule nějak tak skladnější). Padovská/pražská sekce neměla námitek. Fakultativní bonus pak vytvořily orchideje v dostřelu cyklotrasy. To vypadalo vcelku nosně.

6. 6. 2024

Orchid Hunting, se04ep03: Tořič včelonosný - další KPI skoleno! A návrat k jazýčku jadranskému

Location: České středohoří, Česko

Tohle bylo rychlý. Jen, co jsem viděl na sítích jejich fotky v dostřelu komína, následovala následující den, ve čtvrtek 6.6.2024, rychlá akce k jejich odlovu. Tořič včelonosný se totiž v Čechách vyskytuje jen na územích, co by se dala na rukou spočítat. Navíc ta kytka je vážně nádherná, takže proto ten fofr. Takže déšť/nedéšť vyrážíme po školní družině směr Zlatý trojúhelník - orchidejové eldorado mezi Úštěkem, Litoměřicemi a Štětím.