8. 4. 2023

Galerie kraslic: JayKay zdobil voskem a jaké jsou "nepovolené" techniky. Pak krematoria a Radobýl

Location: Libotenice, Česko

Galerii kraslic v Libotenicích u Terezína jsem si kdysi poznamenal do Bucket Listu jako trochu bizár atrakci, spíš zralou na veljet s roštěnkou než na pánskou jízdu. Taky mi vrtalo v makovici, proč podobná instituce nesídlí někde na Moravě, kde sedí malérečka kraslic za každym patníkem. Jenže pak nosil JayKay ze školky furt nějaký malůvky vajec + byly Velikonoce + filtr v Bucket Listu vypliv libotenickou vaječnou show, tak v sobotu 8.4.2023 jdeme na to.

Libotenická výstavka zabírá tři místnosti menšího domku. Hned v té první se vrhám na paní v kroji s otázkou, co to tu vlastně dělá a proč to není někde na východě? Story se má tak: umělce ve věci kraslic zastupovala až do devadesátek organizace s komunistickým názvem Ústředí lidové umělecké výroby (ÚLUV). Ta padla, a tak v roce 1998 pan Miroslav Kubišta z Libotenic, sám zdobitel vajec s kontakty po celé republice, zakládá Asociaci malířek a malířů kraslic ČR. Profesní organizaci, která má pomoci s uchováním řemesla a tradic a taky s obchodem.

Zaujalo mě, že Asociace má i "nepovolené" techniky. Smí se zdobit voskovým reliéfem, slámou, batikou voskem, vyškrabáváním nebo třeba jezerní sítinou - viz níže u popisku. Naopak NoGo je technika drátkování, kdy se vejce obalí síťovkou z drátů, a tzv. madeira, tedy kraslice zdobené proděravěním skořápky.

JayKay po příchodu zmerčí varnu vosku - lžíci s voskem nad kahanem - a jde rovnou malovat na kraslici za asistence sympatické pomocnice. Já si mezitím prosvištím expozici, obdivuji filigránské zdobení kraslic, nostalgicky vzpomínám na dětství v duchu ÚLUV mezi modrotiskovými kalendáříky, panenkami z kukuřičného šustí a betlémem z vizovického pečiva, které vyráběla moje teta Eva a které tu také mají (ten modrotisk asi ne).  

Klein, aber fein, jak by řekli o expozci Germáni. Moc se mi líbily i dvě ošatky scrapu: nepovedených, nebo spíše rozbitých kraslic, na nichž se daly vzory a techniky zdobení pozorovat zblízka a i si je návštěvník mohl osahat. Třeba místní specialita - zdobení jezerní sítinou - je na omak takovej plyš. Těžkal jsem i pštrosí vejce. Pár zdobených tu také mají a dá se, kromě dalšího, koupit i v přilehlém obchůdku. Za mě Libotenice velká parádička.

Po vejcích jsme se s JayKayem potulovali na random po kraji. Napřed barokní kostel - plavec sv. Kateřiny u Libotenic, pak dvakrát krematorium z časů WW2 - jedno v Terezíně cestou k soše Zákon nezvratnosti, druhé v Litoměřicích cestou na Radobýl a nakonec výstup na Radobýl s epickými výhledy po kraji.

Galerie kraslic sídlí v Libotenicích 40 u Terezína.

O Velikonocích 2023 měli otevřeno 10.00 - 16.00. Návštěva je možná celý rok, je ale nutné si ji dopředu domluvit.

Kraslice.

Kraslice.

Kraslice.

Zdobení jezerní sítinou je krajová specialita. Používá se dužina sítiny rozkladité nebo sítiny klubkaté. Celý postup je popsán ZDE.

Kraslice.

Kardinální otázka - jak to, že je Galerie kraslic někde na drsném severu, a ne třeba na Moravě, kde je maléreček mnohem více? Odpověď níže u fotky Miroslava Kubišty. 

Dobrej nápad - dvě misky se scrapem - tedy rozbitými kraslicemi, které si návštěvník může osahat.

Kraslice a na horní poličce figurky z kukuřičného šustí. Mezi kukuřičným šustím, modrotiskem a vizovickým pečivem jsem vyrůstal, protože s nimi pracovala JayKayova prateta Eva. 

Galerie kraslic se sestává ze tří místnsti a obchůdku s kraslicemi a a další lidovou tvořivostí.

JayKaye výstavku kraslic krátce prozkoumal a hned se vrhnul na tvorbu vlastního masterpiecu. Sekretär šel v mezičase na prohlídku.

Proč je tedy Galerie kraslic v Libotenicích u Terezína na Litoměřicku? V 90. letech se rozpadla ÚLUV (Ústředí lidové umělecké výroby), které malířky a malíře zastřešovalo. Miroslav Kubišta z Libotenic sám kraslice zdobil a aby měli umělci zastřešující organizaci, založil v roce Asociaci malířek a malířů kraslic ČR.  

Kraslice.

Kraslice.

Kraslice.

JayKay stále tvoří.

Klapačka fungovala jako řehtačka - svolávala věřící v bohoslužbě, když zvony odlétly do Říma.

Maluje se i na pštrosí vejce - bílé má hodnotu 200 CZK, namalované 800 CZK. Pocházejí z nedaleké Pštrosí farmy Krejný v Židovicích - byli jsme tam s JayKayem na steaku a na levandulové farmě

Předchystaná jezerní sítina.

Zdobí se všechny druhy vajec od křepelčího výš.

JayKayův masterpiece - kraslice zdobená voskovým reliéfem.

Zdobení sítinou - na kraslici se nejprve nalepí textilie (její plocha nesmí přesáhnout 30 %), zbylá místa se natřou lepidlem a dužina se pak skládá do vlnek.

Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské v Libotenicích...

....má okna ve tvaru zvonu (?)...

....a zajímavou zvonici.

Obě stavby se v nedávné minulosti koupaly - vlevo od dveří je značka, kam sahala voda při povodni 2002.

Po vejcích jsem dumal, jestli bychom nemohli podniknout něco v Terezíně. V mapě jsem našel sochu Zákon nezvratnosti, tak jsme na ní jukli.

Socha je kousek od židovských hřbitovů a krematoria. S těžkotonážními tématy zatím nechci JayKaye strašit, tak jsme to jenom proběhli a procvičili si číslovky, co byly na kamenech u cesty. 

Pak jsme zamířili na Radobýl a shodou okolností jsme narazili na další krematorium koncentračního tábora v Litoměřicích. Zajímavá náhoda.

Radobýl.

Píšťanská pískovna s mnoha ostrovy a Středohoří v pozadí. Pohled z Radobýlu.

Text: Papouš
Foto: JayKay a Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat