30. 6. 2010

Výlet na sever IV. - túry na Gaustatoppen a Preikestolen

Location: Gaustatoppen, Norsko
Plší trip do Norska loni v létě byl mocnou inspirační studnicí i pro naši letošní cestu. Kapitolu č. 9 Kjerag a Gausta jsme si trochu uzpůsobili - místo na Šerák, což je celkem túra, jsme šli na jiný šutr nad Lysefjordem - Preikestolen.

29. 6. 2010

Výlet na sever V. - lov ryb a akvárium v Bergenu

Location: Bergen, Norsko
Při výletu do Norska se tématu ryby a vodní havěť nelze vyhnout. Historek o Češích, kteří si ze severu přivezli kufry zamražených úlovků, se ke mně dostalo už neurekom. Nečekal jsem ale, že se to dotkne i mě a že se z odpůrce myslivosti a rybaření stane aktivní vrah němých tváří.

27. 6. 2010

Výlet na sever II. - Klára Banánová aneb inline ve Švédsku

Location: Karlstad, Švédsko
Chtěli jsme si zabruslit v Norsku a napsali tamějším inlinistům, aby nám doporučili vhodné trasy. Inliner z norského Hamaru Morten Sæthre nám dal pár tipů v své domovině, ale za pořádným svezením nás poslal do Švédska. O trase Klarälvsbanan u největšího švédského jezera Vänern napsal: "That’s inline heaven." O prvním bodu programu ve Skandinávii bylo hned jasno.

4. 6. 2010

Jména cest na Kašparáku. Kde se vzala.

Location: Kašparák, Česko
Pojmenovávání prvovýstupů je zábava, protože u toho bejvá bžunda. Našinec při něm může zvěčňovat rodinné příslušníky včetně psů, bankovní lupiče, starosty-korupčníky, novorozeňata, ochránce přírody, oblíbené kulturní počiny, zkrátka všechno.
Při dobývání čedičových polověžek na Kašparáku aka Chotovickém vrchu nad Novým Borem - otvíračka 19. června 2010 - se prvovýstupcům a prvopřelezcům honilo v řepě leccos.

1. 6. 2010

Převoz ledu a Kašparák - Otto Pfeiffer story

Location: Kašparák, Česko
Práce na vlastivědném apendixu, bez nějž se neobejde žádný lezecký průvodčík z dílny platformy Zakuklený ustašovec, začíná vždy třpytkováním v Googlu. Při jednom takovém nahození - kvůli nové lezecké oblasti Kašparák alias Chotovický vrch nad Novým Borem - vytáhli autoři průvodce obzvlášť pěkný úlovek – obraz Převoz ledu od malíře Otto Pfeiffera.