30. 3. 2024

Saské kamelie počtvrté: V knajpě jsem o té nádheře básnil tak dlouho, až z toho byl trip se sousedy

Location: Pirna-Zuschendorf, Německo

Kombo Kamelienschloss Pirna - Zuschendorf & 200+ let stará kamelie v zámeckém parku v Drážďanech - Pillnitzu už jsme tu jeli už 3x. Já vo tý kráse furt melu pantem, což se mi asi povedlo i v kvelbu U nebožtíka v Ústí nL - Střekově, kam vobčas zajdu na škopek. Mlel jsem tak dlouho, až jsem byl sousedy Helčou a Zdendou vyzván, ať jim tam zaplánuju trip. Z historické zkušenosti vim, že optimum pro návštěvu je na přelomu března a dubna (i když s tou klimatickou tísní si jeden nemůže bejt jistej).

27. 3. 2024

Na čedičovém hřbítku v PR Kopeč roste záplava hlaváčků jarních. Je to jen kousek za Prahou

Location: Kopeč, Česko

V Bucket Listu máme i akcičky s atributem z/do Prahy, kdyby se nám s JayKayem náhodou zachtělo si cestou na/z letní(ho) sídlo(a) pražské babi Dáši si odskočit na nějakou atrakci. Ve středu 27.3.2024 jsem měl cestu po D8 a zrovna byly v optimu hlaváčky jarní, tak jsem toho využil. Při podzimně/zimním šmejdění prstem po mapě jsem objevil, že na S od Práglu je čedičový (!) hřbítek se stepní květenou a zmíněným adonisem - PR Kopeč u Odolena Vody.

22. 3. 2024

Kačenky 2024, se08: letos rekordně brzy, sklizeň jsme poslali vyznavačům jádra

Location: České středohoří, Česko

Počasí v posledních době řádí trochu mimo normál, a tak jsme se letos dočkali nejčasnější úrody kačenky české za 8 let, co ji s JayKayem Mycologicusem v ústeckém mycoKlementinu sledujeme. Sklizeň proběhla v pátek 22.3.2024, o den dříve než v roce 2017.

19. 3. 2024

Hlaváčky & Cache: pokus o fusion žlutých poslů jara a keší dopadl pěkně

Location: Hostomice nad Bílinou, Česko

Lov keší je možná z mudlího pohledu taková zlehka infantilní zábava, ve skutečnosti má ale spoustu pozitivních vedlejších efektů. Kačer se dostane na místa, která by jako mudla nenavštívil ani náhodou. Do kšeftu aktuálně dojíždím až pod Krušné hory na Teplicku, takže večer po práci legraci vyrážím na lovy keší po cestě domů. Jedna z únorových kešovýprav mě zavedla i pod Husův vrch (266 mnm) u Hostomic na Teplicku. A pic – další lokalita s výskytem hlaváčku jarního! Must see! V únoru ovšem bylo i na tyhle rané květinky trochu brzy.

18. 3. 2024

Serie mystery keší "Jéčko" je příjemná luštěnice i procházka důlní krajinou u Krupky na Teplicku

Location: Krupka, Česko

"Tahle keška je family friendly, příjemná procházka starou důlní krajinou se staletými duby, pohodovým luštěním, do kterého bych neváhal zapojit i děti. Keše jsou logicky umístěné, je jich tak akorát, finále je finálem, jak má být. Po cestě se dá vyzkoušet discgolf, takže létající talíře s sebou. Výborná práce inteligentních ownerů - Julinkovců, kteří beze zbytku využili zajímavý kousek nezastavěného území pod Krušnými horami. Líbilo, díky moc,​" napsal jsem v pondělí 18.3.2024 do logbooku na geocaching.com k sérii mystery keší s názvem J.

15. 3. 2024

Akvadukt přes dráhu v Krupce využil arborista Ládíček ke slaňovací keši. Je to zábavné i poučné

Location: Krupka, Česko

GC8MDYA Nestromovka akvaduktova je moc pěkná slaňovací keška od teplického lezce a arboristy Ládi Vöröse aka ladicka41Krupce na Teplicku. Už samotný fakt, že jde o akvadukt mě uhranul. "Akvadukt převáděl vodu přes tehdejší Duchcovsko-podmokelskoudráhu. Je to jediná zachovalá památka z rozsáhlé technické soustavy vodních kanálů a nádrží v okolí Krupky. V současnosti není akvadukt udržovaný a je jen špatně přístupný," píše se na mapy.cz. V pátek 15.3.2024 jsem se na tu krásu zajel podívat.

4. 3. 2024

Zviřátka & cache: Ústecká zoo nabízí mix zajímavých keší, nový formát pobavil

Location: Ústí nad Labem, Česko

Fusion Cache & Whatever tlačíme s JayKayem fest, někdy možná i trochu na sílu, ale kombinace zviřátek & kešek si o to říkala už jen díky konstelaci na keškomapě. Ústecká zoo nabízí kombo 2 multin, 2 tradek a 1 mysterky. Na začátek pomohlo rychlé vyluštění mysterky GC3BFDF Kampanova keska, což je lehká googlovačka z tepla domova s pěknou krabkou v terénu.