18. 5. 2024

Jak jsme s JayKayem trollili u klokaního výběhu

Location: Ústí nad Labem, Česko

Návštěvu ústecké zoo mám za akt krajního zoufalství, za situaci, kdy je člověk bez nápadu, Bucket List stávkuje, prostě hell. Samozřejmě, že k němu občas sáhnu, protože i sekretariát má občas výpadek, nechce se mu a podobný vejmluvy. Jistou polehčující okolností může být, když se návštěvě zoo přidá nějaká hodnota - v březnu 2024 jsme třeba udělali fusion zoo & cache a to nebylo úplně bad. V sobotu 18.5.2024 jsme se ale vydali do zoo ve stavu popsaném v úvodu. Jako jediná přidaná hodnota se rýsovala otevření inovovaného klokaního výběhu.

12. 5. 2024

Orchid Hunting, se04ep02: Vstavač nachový, objev hlaváčku letního, arové na sluncích a zase pantofle

Location: Třtěno, Česko

Vstavač nachový a kamenná slunce byly lákadly tradiční botanicko-geologické exkurze s lounským muzeem, která připadla na neděli 12.5.2024. Do Třtěna u Loun nakonec dojela i pražská sekce ve složení babi Dáša, teta Zuzka a bratranec Tomík. Hlavním cílem byly PP Třtěnské stráně, na nichž (byť mimo PP) roste vstavač nachový. Místo NPP Kamenná slunce se geologická složka odehrála na na kopci Syslík. To ale už bez nás, protože jsme šeduli museli trochu přeplánovat.

8. 5. 2024

Orchid Hunting, se04ep01: Houžetín je kytkařská bomba ve Středohoří. Začali jsme tu s pantoflíčky

Location: Dřevce, Česko

Houžetín je oproti okolním manekýnům vcelku nenápadný kopec, ale o to větší je jeho kytkařský potenciál. "Druhově nejbohatší lokalita vstavačovitých v Českém středohoří a lokalita řady dalších mimořádně vzácných a silně až kriticky ohrožených druhů rostlin, mj. střevíčník pantoflíček... Ochranářsky velice cenný je také suchý trávník při jižním okraji lesního komplexu, kde roste na jedné ze tří lokalit v Čechách tořič včelonosný," píše se ve studii Bílé stráně v Českém středohoří a Poohří od hnutí Arnika. Dost infa na level 7 se žlutým podbarvením v Bucket Listu = Must see!

5. 5. 2024

Inline Kostelec -> Brandejs: Polabská kořenová roleta cyklistovi nevadí, na brusle ale nic moc

Location: Kostelec nad Labem, Česko

Inlajnlajna z Kostelce nL do Brandýsa nL nám v Bucket Listu už leží nějakej ten pátek. Našel jsem ji na inlinemap.net (ještě v dobách, kdy fungoval), na mapě to vypadala logicky – podél Labe, na začátku i na konci pěkná parkoviště, sklon žádný. Záměr byl zkonzumovat ji cestou na ranč / z ranče pražské babičky Dáši. Nakonec se nám to povedlo v neděli 5.5.2024, kdy jsme z Kostelce nL vyrazili já na bruslích a JayKay na svym novym bajku vod emerický firmy GT.

Námořní muzeum Veletov: v malé obci na Kolínsku se připomíná čsl. obchodní loďstvo. Je tu i keš

Location: Veletov, Česko
V okolí ranče pražský babi DášiPolabí se tu a tam vyskytne nějaká nečekaná zajímavost, jakou jsou třeba zoo s tygry a lvy albíny Biopark Štít nebo drezúra šelem v Ringellandu Habrkovice. Při zimních průzkumech nad mapou jsem ovšem narazil na ultrabizárek jen několik km od základny – Námořní muzeum Veletov. Jako v Praze nebo větším městě bych to chápal, ale v díře po granátu o 256 hlavách, wtf? Přes vzdálenější koleno – manžel sestřenice babi Dáši byl námořník u Československé námořní plavby. Takže minimálně jeden důvod k návštěvě tu byl.