23. 3. 2023

Kolem jalovce - 20m ferrata s pěknými výhledy a se (středo)horským nástupem. By Karel Bělina, ofc

Location: Povrly, Česko

Via ferrata Kolem jalovce je další z projektů Karla Běliny v okolí jeho bydliště v Povrlech na Ústecku. Vlastní klettersteig má cca 20 m a jméno dostal podle mocného keře jalovce v půlce výstupu. Samotná ferrata je takovej štěk, kterej je odměnou za (středo)horský nástup s "mocným" převýšením z údolí - můžete jít třeba po modré od kostela v Povrlech za 2 km a 250 m převýšení nebo od rybníka nad koupalištěm za 1 km a 200 m výškového rozdílu. S JayKayem jsme ve čtvrtek 23.3.2023 šli od rybníka takovým nepohodlným úvozem a pan ředitel místy hučel.

22. 3. 2023

Panské jednoty B+ - nápaditá ferrata s jeskyní (!) kopíruje hřeben Mlynářova kamene. Sedí i dětem

Location: Dolní Zálezly, Česko

Když jsme byli v úterý 21.3.2023 s JayKayem na medových radiobarytech v Jeníkové, mládenec si tam dost užíval popolejzání po balvanech. Aha, čas začít s pohybem po vertikálách! Pro začátek si teda loupnem nějakou ferratu - napadl mě kousek od Karla Běliny: Panské jednoty B+ na Mlynářův kámen v Dolních Zálezlech. Tam už jsme byli s JayKayem na obhlídce 13.11.2021, ale tehdy se mi zdál mládenec na ferraty malej. O rok a půl později je ale situace jiná, a tak druhý jarní den roku 2023 se znovu ocitáme pod nástupem, tentokrát už s matrošem na ferraty.

21. 3. 2023

Stones, se02ep02: Po dentálních a úředních akcích si JayKay dopřál medové radiobaryty z Jeníkova

Location: Jeníkov, Česko

V modré laguně křemencového lomu v Jeníkově na Teplicku jsme se byli cachtat v roce 2017, kdy JayKayovi byl rok a půl. Od té doby ovšem koupače z lomu vyhodili, zakázali tam vstup i parkování v okolí. Už před lety jsme ale zaznamenali výskyt krystalů radiobarytu medové barvy a jeden sample jsme si odnesli. Mezitím se mi podařilo získat další krystaly jeníkovských meďáků, které někdo vyhodil u hald na Cínovci. První jarní den roku 2023 jsme zahájili s JayKayem u zubaře a vyřizováním nového pasu. Za tu tortutu bylo potřeba se odměnit nějakym gáblem.

7. 3. 2023

JayKay opět na Alte: ve všední den je skiresort bez lidí, navíc za lepší ceny než na české straně hor

Location: Altenberg, Německo

Na Alte - v Altenbergu na saské straně Krušných hor - jsme už s JayKayem na sjezdovkách byli jednou a zážitek to byl k zblití. V půli ledna 2022 jsme okupovali jen místní pohyblivý koberec, který sdílí lyžaři se sáňkaři a bobisty. Bylo to o víkendu, fronty pekelný, počasí na nic. Nakonec jsem se na koberec vykašlal a tahal mladýho do kopce po svejch. Znovu jsme se na Alte ocitli v úterý 7.3.2023, protože jsme od matičky Hlavičky dostali požadavek i budget na to, aby se JayKay před výpravou do Alp trochu rozjezdil. A konečně jsme vlítli i na místní vlek.

3. 3. 2023

Ski Polevsko nabízí sice jen 100m převýšení, ale upravenou pistu a vždy aktualizované stránky

Location: Polevsko, Česko

JayKay vyráží v půli března 2023 na alpské skisoustředění a na to konto se potřebuje trochu rozhejbat na českejch krtinách. Jenže v nižších altitudách je přítomnost sněhu otázná, takže je potřeba využít, co je k mání, resp. pružně kombinovat. V půli února jsme stihli jedno Meziboří, jenže jižní svah záhy roztál. JayKay poté absolvoval jednu výpravu na Klíny. V mezičase zase napadalo, takže první březnový víkend byl těhotnej nějakou jednodenní vejpravkou.