28. 6. 2021

Orchid Hunting, se01ep08: Kruštíky, vemeníky a pětiprstky Na Černčí

Location: Na Černčí, Úštěk, Česko

V přírodní rezervaci Na Černčí už jsme byli na skok v první epizodě našeho orchidejářskýho seroše v neděli 30.5.2021. Jenže místní chráněné území je v borovém lesíku mezi lány, takže kytky jsou tu trochu ve stínu a ta pravá show se rozjede až trochu později. Po výpravě za jazýčkem jadranským nám v úterý 22.6.2021 zbyl s JayKayem Botanicusem nějakej čas, tak jsme stočili knipl HMS Fabkakempr do místního lesíka. A dobře jsme udělali, místní kytky se během tří neděl od první návštěvy rozjely.

22. 6. 2021

Orchid Hunting, se01ep07: Jazýček jadranský po letech opět v Sudetech! A JayKay byl u toho!

V naší nový bibli - knize Orchideje Českého středohoří - jsem si časem všimnul, že některé z vyobrazených kytek se ve Středohoří už nevyskytují. U jazýčku jadranského tu byl dokonce jeden jediný výskyt v roce 1874 na úpatí Milešovky. Takže když si JayKay listoval v bibli a obdivoval jazýček, říkával jsem mu: "Ten tady, synku, jen tak neuvidíš." To platilo až do pondělí 21.6.2021, kdy nastalo pověstné Přepište dějiny!

19. 6. 2021

Markersbach Oberbecken: bruslení po prvotřídním asfaltu kolem horské přehrady v Krušných horách

Location: Oberbecken Markersbach, Raschau-Markersbach, Německo

O víkendu 18.6. - 19.6.2021 jsem si osladil život mineralogickou exkurzí po Krušných horách s výbornou partičkou geologů okolo Jakuba Myslivečka. Přestože byla exkurze časově nadupaná, vykouklo tam na mě v sobotu 19.6.2021 cca tříhodinový vokno, kde na mě z Bucket Listu vybafly následující varianty vloženého programu kolem Božího Daru: jít na brusle na Božáku, jít kouknout na prstnatce na Božídarské rašeliniště nebo sjet do Reichu na brusle kolem přehrady v 35km vzdáleném Markersbachu.

Mineralogická exkurze do Krušných hor - velmi vydařená akcička s přesahem do bruslí a neutrálů

Location: Boží Dar, Česko

Na mineralogické exkurzi s geologem Jakubem Myslivečkem jsem byl už v Krupce v roce 2018 a bylo to dobrý. Když byl proto vypsán termín na třídenní geo exkurzi do Krušných hor na termín 18.6. - 20.6.2021, nebylo moc co řešit. Anžto nejsem úplně orthodox sběratel šutrů, pojal jsem exkurzi jako kombi trip s bruslovložkou, nějakejma neutálama a hlavně ve velmi zrelaxovanym režimu. Odbornou část již zdokumentoval Kuba - DEN 1 + DEN 2 - zbytek v lincích výše. Velmi vydařená akcička!

13. 6. 2021

ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka je top, nejvíc se líbil Stříbrný šíp

Finále Expedičky Křivoklátsko obstaralo v neděli 13.6.2021 ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Ze všech ajznboňáckejch muzeí, co jsme s JayKayem Šotoušem v Česku viděli, nám přišla Lužná jako top. Opravenost exponátů značná, úroveň expozice nejvyšší, evidentně tu mají víc peněz než třeba v Chomutově. Úplně nej exponát byl Stříbrný šíp - aerodynamický vůz, který byl v jediném kusu vyroben v roce 1939. K dispozici je tu i okruh s úzkokolejkou za 40 CZK/ks (stav 2021). Lužná dobrá a expedička celkem taky. Pěknej prográmek jsme si zamíchali.

Skryjská jezírka: divočina na Zbirožském potoce

Location: Skryjská jezírka, Skryje, Česko

Skryjská jezírka původně v plánu Expedičky Křivoklátsko nebyla, ale říkal jsem si, že když už tu jsme, že se na ně dondem v neděli 13.6.2021 ráno podívat. Ostatně bydleli jsme v průsmyku Suchá jedle a z něj jsme se spustili na parkoviště Slap, odkud je to k jezírkům 1,5 km, na volnoběh - neutrálkem Topinka. Vymazlený intro do novýho dne. Vlastně ještě před sjezdíkem jsem si musel vopravit brejle - viz níže u fotky.

12. 6. 2021

JayKay vstoupil mezi vodáky třemi pokusy o vzpouru na palubě

Location: Roztoky, Česko

Pět bylo řediteli už v únoru 2021, tak nastal čas ho pomalu přikládat k vodě. Pro začátek to chtělo něco, nad čim by měla kormidlující sekretářka převahu, kdyby se něco semlelo - takže Berounka z Roztok u Křivoklátu do Zbečna. Lehká půldenní plavba, žádný dramata, žádný jezy, easy exit strategy v případě koupele. Vo Berounce jsem slyšel jen to nejhorší - hlavně, že je to pekelnej volej. Je to pravda - na 8km úseku byla asi tři místa, kde se na stojaté vodě mihla nějaká vlnka. Ale to jsme vlastně chtěli, protože Rodič 2 samozřejmě při spojení JayKay jede na vodu mírně povyskočil a začal klást doplňující dotazy.

Barrandův památník ve Skryjích je divným mixem trilobitů, hradní ruiny a selské jizby

Location: Skryje 68, Česko

Po splutí Berounky jsme v sobotu 12.6.2021 mělí v odpolední šeduli návštěvu Památníku Joachima Barranda ve Skryjích. Myslel jsem, že místní trilobiti a jiný zkamenělý brouci by mohli JayKaye zajímat. Úplně to tak nedopadlo, příště půjdeme radši do terrainu nějakýho trilobita vobjevit napřímo s báchamrem v ruce. Památník samotnej je na konci slepé ulice, což nás překvapilo tak, že jsme auto nechali stát uprostřed ulice a barák s brouky rychle proběhli.

11. 6. 2021

Orchid Hunting, se01ep06: Dobývání Milské stráně a špatný timing na vstavače nachové

Location: Milská stráň, Milý, Česko

Křivoklátsko jsme měli s JayKayem v hledáčku už dlouho, ale až letos na jaře vznikl kompaktní plán náporu na tuto středočeskou CHKO. Bucket List obsahoval dva highlighty - splutí Berounky z Roztok u Křivoklátu do Zbečna a návštěvu ČD muzea v Lužné u Rakovníka + návštěvu Barrandova památníku ve Skryjích (trilobiti), ochutnávku lokálních piv od Matušky z Broum a Máši z Řevničova. Akorát se mi nechtělo úplně vypustit páteční odpoledne, když je venku vidět dlouho, a hledal jsem nějakou akcičku, která by tam sedla jak pozadí na hrnec.

8. 6. 2021

Orchid Hunting, se01ep05: Vemeníky, bradáčky a hrad Oltářík.

Location: Solanská hora, Podsedice, Česko

V úterý 8.6.2021 jsme byli v orchidejolaufu a měli k dispozici Program Poo (čti Pospa), takže náplň byla jasná - vyrazit na Orchid Hunting, se01ep05. Měli jsme za sebou třídenní orchidejovej víkend (se01ep02, se01ep03 a se01ep04) a čekala nás epizoda 6 na Milských stráních v pátek 11.6.2021. Hodně nadupaná šedule. Tentokrát jsme zvolili Orchidejové louky pod Solanskou horou, a kdyby tam kytky neklaply, byl v záloze výstup na hrad Oltářík.

6. 6. 2021

Orchid Hunting, se01ep04: rozladění z Bohyňských lad a záchranné prstnatce v Jílovém u DC

V neděli 6.6.2021 jsme byli po dvou dnech intenzivního Orchid Huntingu (se01ep02, se02ep03) s JayKayem dost rozjetý, chtěli jsme další zážitky, ale asi jsme si spíš měli dát restday. Vydali jsme se ztrestat PR Bohyňská lada, ale ta ztrestala nás. Nu, dorazili jsme k ladum, odchytli maníka v broďákách a s dlouhym sklem, evidentně zasvěcenýho Orchid Huntera, a začali z něj tahat rozumy. Byli jsme dost nalehko, šortky a sandálky. Borec se na nás opovržlivě podíval a hned si nás patrně zařadil mezi facebookový pózéry, co se přijeli vyfotit s kytičkou.

5. 6. 2021

Orchid Hunting, se01ep03: Střevíčník pantoflíček nalezen! A tořičova habaďůra na Pana Vosu.

Location: Bílé stráně, Litoměřice, Česko

Po prstnatcové jízdě v pátek 4.6.2021 jsme v sobotu 5.6.2021 měli před sebou s JayKayem jedinej cíl - najít Svatej Grál všech Orchid Hunterů - střevíčník pantoflíček. Už před cestou na NPP Bílé stráně u Pokratic, kde se orchidej měla vyskytovat, jsem z pramenů pobral, že místní chráněnka je z hlediska orchidejí league of its own. Prostě mercedes mezi orchidejářskejma spotama - nejvíc druhů, nejvzácnější kousky, prostě mela. A byla mela. Motivace najít střevíčník byla strašná.

4. 6. 2021

Orchid Hunting, se01ep02: Prstnatec májový na Babinských loukách, Sibiřan a bambulín

Location: Babinské louky, Malečov, Česko

Orchidejovej trip ke Štětí a Úštěku v neděli 30.5.2021 byla peckovka, ale pak to vzalo jinej švunk. Sekretářka zakoupila knihu Orchideje Českého středohoří a JayKay crew to vystřelilo z kecek. JayKay si v ní denně listoval a furt si vopakoval vstavače, pětiprstky a kruštíky, Sekretářka si to hodila do excelíku, abychom mohli začít fungovat na pravidelné bázi. Shodou okolností se nám naskytlo vokno pro druhou epizodu první sezony v pátek 4.6.2021. Měli jsme prostor jen na akci typu Po o, takže jsme zvolili PP Babinské louky, kam to máme kousek a kde se měl vyskytovat další zářez na orchidejový valašce - prstnatec májový.