30. 9. 2023

Stones, se02ep05: Žraločí zub nalezen, KPI splněno. A na TP burze získány další Minecraft minerály

Location: Kladno, Česko

Na burze minerálů na gymplu v TP jsme byli s JayKayem už jednou a dost jsme kvitovali, že je tu minimum andarků, léčivejch krystalů a podobnejch ezopíčovin jako na akci v Juldě Fuldě. Loni jsme v TP pořídili slepený úlomky marockýho trilobita za 70 vočí, letos - v sobotu 30.9.2023 - toho bylo trochu víc. Kápli jsme na shop Buriánek z Berouna, kterej měl šutry ve správný velikosti a ceně, co jsme potřebovali. Páč místa je málo.

25. 9. 2023

Kontroverzní ferraty pod hradem Blansko: čtyři béčkové směry jsou ideál pro děti a začátečníky

Location: Hrad Blansko, Ryjice, Česko

Součástí kulturních válek na severu Čech je horolezecká legenda Karel Bělina a jeho via ferraty. Pískovcová fréza se do jejich stavby pustila s vervou sobě vlastní a nezřídka narazila na limity, které byly lezecká veřejnost, případně úřady, ochotny akceptovat. Šílenost v podobě klettersteigu na ultraměkkém pískovci v Roklici zlikvidovali rychle místní lezci, kolizi se sokolími hnízdy na Kozím vrchu a Vrabinci ve Středohoří vyřešili ochranáři mastnou pokutou a vytlučením. Do křížku se stihl Karel dostat i s památkáři na hradě Blansko poblíž Ústí nL.

23. 9. 2023

Stones, se02ep04: černé diamanty z Paškapole, postřelený papoušek a remontace na Bořni

Location: Bořeň, Česko

"Dal bych si výkop černých diamantů," prohlásil Tomík, JayKayův pražskej bratranec, když jsme v sobotu 23.9.2023 ladili společnej program na severu Čech. Narážel na naši minulou šutroakci z června 2022, kdy jsme byli sbírat kaersutity v Suleticích a thomsonity na Pustém vrchu u DC. Celkem mě Tomíkova hyperbola pobavila, protože taky rád nadsazuju - když jdeme s JayKayem na šutry, hledáme "drahokamy", i kdyby to měly bejt polní šutry v příkopě. Takže černý diamanty jo, ale tentokrát trochu jinde.

3. 9. 2023

Inline CL - Vlčí Důl: sklon je fajn, krajina kolem taky, ale asfalt furt na nic. Ale po lelkování to celkem bodlo

Location: Česká Lípa, Česko

Po inline stezce Česká Lípa - Vlčí Důl, což je 9 km bruslení (4,5 km v jednom směru) po bývalé železnici podél říčky Ploučnice, jsem se proháněl s Jogurtovou už někdy v roce 2007/2008. Tehdy jsem byl do bruslí zažranej, takže jsem zkonzumoval kdejakej kvak. A zrovna tenhle úsek byl ten případ - už tou dobou byl asfalt na úvodní části stezky na prd. Ale sklon to má jako všechny ex-trati milosrdnej, navíc to olizuje mou oblíbenou Ploučnici a protíná pěknej lesík, takže průběh je celkem fajn. I přes jistou unavenost asfaltu jsem se tu, teď už i s JayKayem, vyskytl opět v neděli 3.9.2023.

2. 9. 2023

Ornitologická show v Ptačím parku Mnišské louky: Byli jsme u prvního odchytu lelků lesních!

Location: Česká Lípa, Česko

K čumění po ptákách, nově birdwatchingu, mě to táhlo odjakživa. Namátkou - pozorování jeřábů popelavých s Bioženou Hankou, největší ptačí zoo na světě v německém Walsrode, výprava za strnadem rákosním na jezero Milada. Už letos na jaře jsme s JayKayem pošilhávali po jedný akcičce s odchytem fóglů v Českém Švýcarsku, ale nakonec dostali přednost hmyzové na Radobýlu u LT. A úplnou náhodou se nám do timetablu na první zářijový weekend dostala událost s velmi slibně znějícím názvem Noc netopýrů a lelkování na Mnišských loukách. V pozvánce stálo - jedinečná akce - a bylo to tak.