21. 10. 2023

Přechod Řípu je pěkná túrka s výhledy na Středohoří. A k tomu ještě Čertovy hlavy na Koko

Location: Říp, Česko

"Ahoj, máte dnes někdo v plánu nějakou akci?" probudil nás v sobotu 21.10.2023 dotaz JayKayovy pražské tety Zuzy. "Not yet," zněla naše trapná odpověď. Filtr na příznak žlutá 7 v Bucket Listu = nebyli jste tam, musíte tam jet - toho moc nenapověděl. Nakonec jsem navrhnul výstup na Říp, což jsme měli všichni na půli cesty. Kupodivu se to ujalo, i když jsem si říkal, že to je dost školometský a mírně nudný. Na Řípu jsem ještě nebyl, takže why not?

7. 10. 2023

Roháči na Džbánu, fosilní šneci v Tuchořicích (Stones, se02ep06) a výstavka hub v UL muzeu

První říjnový víkend zasvěcujeme s JayKayem v posledních letech houbám. Ústecké muzeum totiž v sobotu pořádá vycházku se sběrem hub na nedělní výstavu. Sobotní termín nám mírně kolidoval s koncem sezony u mašinek v Herrenleite (2019, 2020, 2021), ale tenhle formát už trochu vyšeptal, takže letos nic. Na FB lounského muzea jsme vyštrachali, že se koná mykovycházka v oblasti Přírodního parku Džbán, což se hidden gem (s četným výskytem orchidejí) mezi Kladnem, Louny a Rakovníkem. Pro Lounsko máme s JayKayem zvláštní slabost, tak nebylo moc co řešit. A tak v sobotu 7.10.2023 stojíme na úpatí stolové hory Výrov

3. 10. 2023

Ferrata Vinařská B: po 5 letech vostrej pokus s JayKayem, traverz nás docela prověřil

Location: Vinařská, Ústí nL, Česko

Ferratu Vinařská B pro mě objevila ústecká lezkyně Marta Safari v dubnu 2018 a s JayKayem jsme se ji ihned vydali prozkoumat. Před pěti lety ale nebyl důvod tenhle miniklettersteig o délce tak 15 m zdolávat, a tak jsme ho hodili do standby režimu. Až letos, v roce 2023, z něhož se samospádem vyklubal Rok ferrat, jsme se drátům na velmi estetickém čedičovém výchozu rozhodli pověnovat. Víkendový den tomu za to nestojí obětovat, ale krásně to pásne do režimu poo, teď už poško. Proto jsme sem vyrazili v úterý 3.10.2023. Nejdřív jsme na lavičce pod ferratou zfoukli úkoly a svačinku, JayKay si pohrál na sousedním hřišti a pak jsme vlítli na ferratu.