19. 6. 2021

Markersbach Oberbecken: bruslení po prvotřídním asfaltu kolem horské přehrady v Krušných horách

Location: Oberbecken Markersbach, Raschau-Markersbach, Německo

O víkendu 18.6. - 19.6.2021 jsem si osladil život mineralogickou exkurzí po Krušných horách s výbornou partičkou geologů okolo Jakuba Myslivečka. Přestože byla exkurze časově nadupaná, vykouklo tam na mě v sobotu 19.6.2021 cca tříhodinový vokno, kde na mě z Bucket Listu vybafly následující varianty vloženého programu kolem Božího Daru: jít na brusle na Božáku, jít kouknout na prstnatce na Božídarské rašeliniště nebo sjet do Reichu na brusle kolem přehrady v 35km vzdáleném Markersbachu.

Nakonec jsem volil Reich, protože tam rád podnikám trestné výpravy + jsem to tam potřeboval trochu poneutralizovat (sjet z Fichtelbergu). Taky mě lákala romantická představa, jak v zapadajícím slunku kroužím na bruslích po oválu u vodní hladiny a lehký větřík si hraje s vlnkami a se zbytky mých kadeří. Jo, moc jsem si vo tom dopředu nenastudoval.

Tedy v Markersbachu není jedna přehrada, ale rovnou dvě, bo tam funguje přečerpávací elektrárna. Nejprve jsem hledal štěstí u dolní přehrady, ale asfalt ani převýšení se mi moc nezdály, takže jsem po chvíli zjistil, že jsem za pitomce. Musel jsem jet k horní přehradě o 4 km dál. Takže vzhůru k výškám.

U horní přehrady - Markersbach Oberbecken - se nebruslí s výhledy na hladinku, ale s výhledy odspodu na přehradní hráz a la Dlouhé stráně, miliardy kvetoucích lupinusů a solární panele. Cca 3km ovál není překvapivě po rovince, ale docela svižně z kopce do kopce. A jsme v Reichu takže kvalita asfaltu je jako ve Flaemingu, takže 1A. To mi ba, Němci jsou na vyhlazenej asfalt a i další věci mistři. V zimě se tu pak nabízí několik běžkotras.

Za mě použitelný místo a vcelku vhodný k zařazení do nějakýho komplexnějšího prográmku v okolí Klínovce (traily na Klínovci etc.). 

U dolní přehrady v Markersbachu pšenka bruslařům nekvete. 

Zato u horní jo.

Bruslaři tu najdou okruh po 1A asfaltu. 

3km oválek je docela horská dráha, žádná placka.

Přehrada se stavěla v 70. letech.

Krušnohorské Dlouhé stráně. Hrázný se jmenuje Palluesa.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat