Onu sobotu jsme se byli podívat na nové ferrátce Poustevna C od Karla Běliny poblíž Mirkova na Ústecku, pak jsme zkoukli nedalekou zříceninu hradu Blansko a nakonec nám JayKay oznámil, že bychom zjistit, jestli ten malej smrž z minula nemá bratry.
"Zatím jedeme podle mnou vytýčeného jarního mykoplánu a kejpíáj zatím +/- plníme. Pod mým vedením jste měli možnost najít kačenky a jednoho smrže, ucháče berme jako bonus. Nebudeme ale usínat na vavřínech a sjedeme na kótu iks prověřit stav smržstva. Vpřed!" zavelel malý mykolog JayKay.
A jak řekli, tak udělali. Kousky za zenitem jsme nechali v lese na semeno, ale pár smržů obecných se nám podařilo sebrat. Letos jsou podle pražského houbaře Radka Mikuláše na jarní houby dobré podmínky: padalo dost sněhu a deště a nebyly holomrazy. Ještě, že tak. Při představě, že neplníme mykoplán - ve kterém je ještě jako nesplněný bod prvonález čirůvky májovky - jsem dost nesvůj.
Text a foto: Papouš
První smrž z kóty X, houbového Magic Woodu. |
Morchella family. Myslim, že na fotce jich je šest. |
Smrží twins. |
Jen se takhle nahnu, abych zkontroloval, co jste našli a jestli plníme mykoplán a kápéíčka. |
To je všechno? Skočte znova na kraj lesa, tušim tam ještě pár kousků... |
JayKay měl pravdu. |
Vlevo fáš z jater, uzené krkovice, rohliku, cíby a koření. Vpravo smrže, které naplní. |
Zapéct na 30-40 min na 200 stupňů a podávat třeba s bramborem a dvanáctkou z pivovaru Millénium. |
Žádné komentáře:
Okomentovat