17. 3. 2019

Muzeum v Seiffenu ukazuje (pa)tvary tradičních krušnohorských hraček

Kolem krušnohorského Seiffenu se v minulosti kutaly rudy, které časem došly, a tak se místní přeorientovali na výrobu hraček. Tradice tu přežívá již 150 let. Místní hračky jsou na první pohled takové neumělé, ale protože se objevují na každém rohu, člověk si k nim postupně najde vztah. Klasickou ukázkou je třeba obří andělské zvonění, které stává na drážďanských vánočních trzích Striezelmarkt.

Dílny, kde se hračky vyrábějí, jsou v Seifenu na každém rohu. My jsme ale s JayKayem a Hlavičkou zamířili v neděli 17.3.2019 do místního muzea hraček. Na třech patrech tu ukazují, jak se hračky vyráběly (není to ale naživo) a jak se měnily v průběhu dekád. Dost hraček se i hýbe, což je pro youngstera velká zábava. 

Když si ale budete chtít odnést nějaký zdejší artefakt domů, počítejte se solidní pálkou. JayKay si prosadil koupi cca 5cm figurky za 14 € a magnetu ve tvaru žirafy za 4 €. Návštěva hračkáren se dá zkombinovat s návštěvou místní bobovky (to ale ne v březnu), případně s obědem v hotelu Emeran na Klínech, což jsme spáchali i my. 


Zatočíš a slepice zobou.

Typický tvar dřevěných hraček z Krušnohoří. Když skončila těžba rud, vrhli se místní na řezbářství.

Systém kinetických hraček ve foyer muzea.

JayKay obhlíží soustruh.

Zatočíme a něco vysoustružíme.

Zasněžená krušnohorská krajinka.

Andělské zvonění přes dvě patra.

Řezbářská dílna I.

Řezbářská dílna II.

Zviřátka.

A takhle se to vyrábělo - vysoustružil se kruhový tvar s bokorysem zvířete a ten se pak nařezal jako dílky koláče na jednotlivá zviřátka, a ta se pak dotvářela ručně. Smart, isn´t it?

Dtto.

Fotr zdviž přibližuje JayKayovi horní patra vitríny.

Nějaká časová osa.

Průhled dostupný ze schůdku.

Rotující holubník.

Lustr.

Lustry.

Široký postoj signalizuje nápor na kolotoč.

Podle tvarů něco z 30. let.

Tradiční paňácové, vpravo Švejk.

Zase nějaký rotace.


Text: Papouš
Foto: účastníci zájezdu

Žádné komentáře:

Okomentovat