4. 7. 2024

Expedice Pinč, stage 4: Jak jsme se pozvali do Papouškárny a dostali žulovej nášup na Černé Studnici

Location: Černá studnice, Česko

Nevim, jak moc se to ví, ale Den nezávislosti & Sekretářka jedno jsou. Nejlepší dárky si člověk naděluje sám, takže letošní fiftyfajfku jsem si nacpal bikeparčíkem Václava Klause v Aldrově a jeskyňkou v Bozkově. Hlavu jsem měl plnou prudkejch nápadů, tak jsem se rozhodl pozvat se do Papouškárny jizerskohorské legendy Zdendy Boudy z Hutě. Tam je průnik čaker jasnej, když si říkám Papouš, ne asi. Na závěr čtvrtka 4.7.2024 jsem zkusil ZBzH na random chytit a vydařilo se! A mělo to i parádní nášup!

Zdenda Bouda z Hutě je renesanční osobnost, vybavená takovym jemně absurdním trapnohumorem, kterej je ale ve finále děsně zábavnej. Lezecká veřejnost bude ZBzH znát z YT videí z produkce jeho studií Zafion. Jeho stránky Zdenda.net jsou pak plné cestopisů, degustací rumu, infa z lezení a Papouškárny. Papouščí zoo tvoří tři voliery a impuls k jejich stavbě dala čínská chřipečka, kdy měl ZBzH přetlak energie a dostatek času.

Z neutrálů ZBzH.

Nemůžu nezmínit, jak jsem vstoupil do bližšího kontaktu se Zdendou Boudou z Hutě já. Muž z Hutě se stal v květnu 2020 hybnou silou neutrálního hnutí v Jizerkách. Neutralismus = ujet na neutrál co nejdelší trasu - brzdit motorem se smí, šlapat na plyn ne - ve sjížděném úseku se smí zastavit, ale další rozjezd bez motoru - počítají se jen úseky ≥ 3 km. ZBzH vnesl mezi členy motogangu Neutral Riders (jemuž mmch dodnes předsedá JayKay!) věc dosud nevídanou - jako jeden z prvních pořizoval videa ze sjezdů! A také kvalitní reporty. Další důkaz o průniku čaker!

Tedy, Papouškárna je mocné dílo - Andulčí voliéru (vlevo při pohledu od silnice) osídlily papoušci vlnkovaní, v prostřední Piknikové voliéře našli domov papoušek horský a nádherný a v Chovné trojvoliéře papoušek nádherný a královský a rosela pestrá. Papoušci jsou náramná stvoření, co si budeme povídat. Bonviván ZBzH má vedle voliér i pergolku s ledničkou, kde se chladěj plzínky. Dokonalost sama!

Nášup měl podobu lezenice následující den, v pátek 5.7.2024, kdy nás ZBzH & jeho mladší syn Zachy pozvali do skal na Černou Studnici, kde jsme bivakovali. Postupně nás Zdenda vytáhl na Černostudniční věž, malebné Kladívko (věž má i sjezd na lyžích!) a na Čertovu hlavičku. Místní žula je luxusní krasavice a příroda lahodná. Výstup na Kladívko je boží!

Tahle zastávka na Expedici Pinč se vydařila velmi. Nejlepší mejdany stejně vznikaj neorganizovaně...

Když máš kameliový voko, a to já mám, nemůžeš si nevšimnout, že ZBzH jednu kamelii pěstuje. Další průnik čaker!

Otočné krmítko od dodavatele Spokojený papoušek. Obstarávač krmení nemusí mezi ptáky, jen si ho zvenčí voliéry vytočí k sobě, nasype fóglům a vrátí ho do původní polohy.

JayKayovi vobčas říkám Malej papoušek. Teď se podíval mezi bratry. Krom toho je to boss motogangu Neutral Riders.

Papoušci horští (3 jedinci vpravo) a papoušek nádherný.

Rosely pestré.

Papoušci královští.


Rozhledna na Černé Studnici.

Fabia Camper ve verzi Postealth na vrcholu Černé Studnice. Modrá larva uvnitř je JayKay.

Zdenda Bouda z Hutě na vrcholu Černostudniční věže.

Zachy šel jako dvojka.

JayKay se právě doplazil na vrchol Černostudniční věže.

JayKay se zapisuje do nové knihy na vrcholu Černostudniční věže.

Zachy při spouštění z Černostudniční věže.

JayKay při spouštění z Černostudniční věže.

Zdenda Bouda z Hutě u podvrcholového borháku na Kladívku.

Vrcholovka na Kladívku - ZBzH (vlevo) a Zekretär.

Dominanta skal na Černé Studnici - věž Kladívko od severu.

Kladívko od jihu. 

Zachy leze na Čertovu hlavičku. Jistí táta Zdenda.

Zleva Zachy Bouda, JayKay a Zdenda Bouda z Hutě na hlavním vrcholu Čertovy hlavičky.


Text a foto: Papouš


Expedice Pinč

1 komentář:

  1. Krásná rekapitulace, jsi spisovatel! Jsem rád, že se Vám u nás v Huti a na Studnici líbilo :-)

    OdpovědětVymazat