23. 6. 2024

Orchid Hunting, se04ep04: Houžetín a hlístník hnízdák & Stones, se03ep03: Lukov a nádherně modrý haüyn

Location: Dřevce, Česko

Na Houžetíně, orchidejové pecce v Českém středohoří, jsme byli v prvním epizodě letošního Orchid Huntingu na střevících. Když ale lounské muzeum nasměrovalo exkurzi na neděli 23.6.2024 opět do těchto míst, nebylo moc co řešit. Zvědavost byla maximální. Druhou bombou pak byla návštěva mineralogického naleziště v Lukově a pátrání po nádherně modrém minerálu haüynu! JayKay už byl sice trochu botanicky vyčerpán, ale na tuhle bylinkařinu jsem ho ještě ukecal.

19. 6. 2024

Vodojemy Žlutý kopec: Podzemí podrží ozvěnu 15 vteřin, průhledy jeho sloupovím jsou dechberoucí

Location: Brno, Česko
Zážitek jako z jiného světa dávno zaniklých civilizací nebo scény z počítačových her. To jsou Vodojemy Žlutý kopec v Masarykově čtvrti v Brně. Vodní nádrže byly postaveny v letech 1874, 1894 a 1917 a svému účelu sloužily až do roku 1997. První dva vodojemy jsou cihlové, třetí je betonový. Kompletně byly zpřístupněny z kraje roku 2024. Intro jsem si vypůjčil z cedule před technickou památkou, ale to snad neva.

16. 6. 2024

Inline Dolní Beřkovice - Mělník (+ něco z minula) & mocná biosložka & orchideje jako bonus

Location: Horní Počaply, Česko
"Čau, co děláš o víkendu?" je tradiční otázka od pražské tety Zuzky, která vygeneruje společnou akci bratranců - vrstevníků JayKaye a Tomíka z Padovy. Sekretariát má pak hoňku a nervíka - očekává se návrh nosného programu, jemuž nebude "padat řetěz". Chtěli jsme kombo kolo/brusle, aby JayKay/sekretariát trochu potrénoval (a do auta je kolo 20'' a korčule nějak tak skladnější). Padovská/pražská sekce neměla námitek. Fakultativní bonus pak vytvořily orchideje v dostřelu cyklotrasy. To vypadalo vcelku nosně.

6. 6. 2024

Orchid Hunting, se04ep03: Tořič včelonosný - další KPI skoleno! A návrat k jazýčku jadranskému

Location: České středohoří, Česko

Tohle bylo rychlý. Jen, co jsem viděl na sítích jejich fotky v dostřelu komína, následovala následující den, ve čtvrtek 6.6.2024, rychlá akce k jejich odlovu. Tořič včelonosný se totiž v Čechách vyskytuje jen na územích, co by se dala na rukou spočítat. Navíc ta kytka je vážně nádherná, takže proto ten fofr. Takže déšť/nedéšť vyrážíme po školní družině směr Zlatý trojúhelník - orchidejové eldorado mezi Úštěkem, Litoměřicemi a Štětím.

18. 5. 2024

Jak jsme s JayKayem trollili u klokaního výběhu

Location: Ústí nad Labem, Česko

Návštěvu ústecké zoo mám za akt krajního zoufalství, za situaci, kdy je člověk bez nápadu, Bucket List stávkuje, prostě hell. Samozřejmě, že k němu občas sáhnu, protože i sekretariát má občas výpadek, nechce se mu a podobný vejmluvy. Jistou polehčující okolností může být, když se návštěvě zoo přidá nějaká hodnota - v březnu 2024 jsme třeba udělali fusion zoo & cache a to nebylo úplně bad. V sobotu 18.5.2024 jsme se ale vydali do zoo ve stavu popsaném v úvodu. Jako jediná přidaná hodnota se rýsovala otevření inovovaného klokaního výběhu.

8. 5. 2024

Orchid Hunting, se04ep01: Houžetín je kytkařská bomba ve Středohoří. Začali jsme tu s pantoflíčky

Location: Dřevce, Česko

Houžetín je oproti okolním manekýnům vcelku nenápadný kopec, ale o to větší je jeho kytkařský potenciál. "Druhově nejbohatší lokalita vstavačovitých v Českém středohoří a lokalita řady dalších mimořádně vzácných a silně až kriticky ohrožených druhů rostlin, mj. střevíčník pantoflíček... Ochranářsky velice cenný je také suchý trávník při jižním okraji lesního komplexu, kde roste na jedné ze tří lokalit v Čechách tořič včelonosný," píše se ve studii Bílé stráně v Českém středohoří a Poohří od hnutí Arnika. Dost infa na level 7 se žlutým podbarvením v Bucket Listu = Must see!

5. 5. 2024

Inline Kostelec -> Brandejs: Polabská kořenová roleta cyklistovi nevadí, na brusle ale nic moc

Location: Kostelec nad Labem, Česko

Inlajnlajna z Kostelce nL do Brandýsa nL nám v Bucket Listu už leží nějakej ten pátek. Našel jsem ji na inlinemap.net (ještě v dobách, kdy fungoval), na mapě to vypadala logicky – podél Labe, na začátku i na konci pěkná parkoviště, sklon žádný. Záměr byl zkonzumovat ji cestou na ranč / z ranče pražské babičky Dáši. Nakonec se nám to povedlo v neděli 5.5.2024, kdy jsme z Kostelce nL vyrazili já na bruslích a JayKay na svym novym bajku vod emerický firmy GT.

Námořní muzeum Veletov: v malé obci na Kolínsku se připomíná čsl. obchodní loďstvo. Je tu i keš

Location: Veletov, Česko
V okolí ranče pražský babi DášiPolabí se tu a tam vyskytne nějaká nečekaná zajímavost, jakou jsou třeba zoo s tygry a lvy albíny Biopark Štít nebo drezúra šelem v Ringellandu Habrkovice. Při zimních průzkumech nad mapou jsem ovšem narazil na ultrabizárek jen několik km od základny – Námořní muzeum Veletov. Jako v Praze nebo větším městě bych to chápal, ale v díře po granátu o 256 hlavách, wtf? Přes vzdálenější koleno – manžel sestřenice babi Dáši byl námořník u Československé námořní plavby. Takže minimálně jeden důvod k návštěvě tu byl.

27. 4. 2024

Stones, se03ep01: Škeble na Radovesické výsypce & nejvyšší rozhledna v Česku

Location: Bílina, Česko

Na Radovesické výsypce u Bíliny jsem se byl zkraje devadesátek podívat se zeměpisnou exkurzí vedenou geologem Vlastislavem Vlačihou. V paměti mi utkvělo, jak skoro z každého kusu skrývky, do něhož praštil geologickým kladivem, vypadla nějaká zkamenělina. Vzpomněl jsem jsem si na to při sestavování paleoprogramu pro svého ředitele JayKaye. No jo, výsypka je velká jak sviň – 4 x 4 km – mezitím prošla rekultivací, takže je celá zelená, žádnej volnej kus se skrývkou. Nevěděl jsem, jak to pojmout.

22. 4. 2024

Fleischerkreuz a Zifferstein: Zabíjelo se u kříže? JayKay lovil keše u kamenných památek ze 17. století

Location: Tisá, Česko

Smírčí kříž Fleischerkreuz u Cihlářského rybníka v Tisé se stal hvězdou pozdního léta 2023. Po sto letech od jeho poslední fotografie se památku podařilo objevit historičce ústeckého muzea Natálii Belisové. Podle některých spekulací si mohl někdo 300kg kámen odvézt na zahrádku, nakonec se ale zjistilo, že kříž jen zapadl do podmáčené půdy a zarostl travou a stromy. Comeback kříže je story jak řemen, navíc je u něj keška, takže jasnej cíl odpolední výpravy v pondělí 22.4.2024 s JayKayem Keškusem.

12. 4. 2024

GC9HX3X Cípek na Miladě - zábavná keš u ústeckého moře a JayKayův úspěch u Rudého moře v Egyptě

Location: Jezero Milada, Česko
Na V břehu ústeckého jezera Milada je taková kosička ve tvaru pravítka, na níž organizátor kačerských eventů a cestovatel Milan Čvančara aka Sběratel_CZ plesknul tradiční cache GC9HX3X Cípek na Miladě. Mys je tak metr široký, což činí z vycházky pro keš zajímavou taškařici. Když je v rybníce víc vody, cípek to na několika místech zaplaví, ke keši se musí brodit a Spassfaktor prudce vzroste. A to se stalo letos na jaře.

9. 4. 2024

Smrže 2024, se08: Místo X rodilo v předstihu, z hub si pan Zděněk udělal lehký gáblík

Location: České středohoří, Česko

Když už se letos kačenky české objevily v extra brzkém termínu, dalo se něco podobného očekávat i se smrži. Ty zatím na osmileté časové ose evidujeme nejdříve v poslední dubnové / první květnové dekádě, no a letos jsme první kousky našli na Místě X v úterý 9.4.2024. Radost byla veliká jak subsaharská Afrika a stejně jako u kačenek jsme se o úrodu nekrtili, ale pošoupli ji ke gurmánovi a parťákovi od Stammtische střekovské taverny U nebožtíka, panu Zdeňkovi. Ten si z nich udělal takovej gáblík na topinku.

6. 4. 2024

Ferraty & Cache: konzumace 2 klettersteigů na Blansku + 3 keší okolo = 1 mekáč

Location: Blansko, Česko

Na víkend 6.4. - 7.4.2024 jsme si s JayKayem naplánovali miniexpedičku Kladloun = sobotní nápor na ferraty na Slánské hoře a na šutry na Vinařické hoře na Kladensku + nedělní fytogeoexkurzi na Lounsku. Akorát v sobotu jsme vytuhli, takže klaďasovská část se změnila v pinožení kolem komína. Vzal jsem osvědčený recept s ferratami a přikrmil ho keškama a vznikl tak inteligentní mix zábavy a sportu.

30. 3. 2024

Saské kamelie počtvrté: V knajpě jsem o té nádheře básnil tak dlouho, až z toho byl trip se sousedy

Location: Pirna-Zuschendorf, Německo

Kombo Kamelienschloss Pirna - Zuschendorf & 200+ let stará kamelie v zámeckém parku v Drážďanech - Pillnitzu už jsme tu jeli už 3x. Já vo tý kráse furt melu pantem, což se mi asi povedlo i v kvelbu U nebožtíka v Ústí nL - Střekově, kam vobčas zajdu na škopek. Mlel jsem tak dlouho, až jsem byl sousedy Helčou a Zdendou vyzván, ať jim tam zaplánuju trip. Z historické zkušenosti vim, že optimum pro návštěvu je na přelomu března a dubna (i když s tou klimatickou tísní si jeden nemůže bejt jistej).

27. 3. 2024

Na čedičovém hřbítku v PR Kopeč roste záplava hlaváčků jarních. Je to jen kousek za Prahou

Location: Kopeč, Česko

V Bucket Listu máme i akcičky s atributem z/do Prahy, kdyby se nám s JayKayem náhodou zachtělo si cestou na/z letní(ho) sídlo(a) pražské babi Dáši si odskočit na nějakou atrakci. Ve středu 27.3.2024 jsem měl cestu po D8 a zrovna byly v optimu hlaváčky jarní, tak jsem toho využil. Při podzimně/zimním šmejdění prstem po mapě jsem objevil, že na S od Práglu je čedičový (!) hřbítek se stepní květenou a zmíněným adonisem - PR Kopeč u Odolena Vody.

22. 3. 2024

Kačenky 2024, se08: letos rekordně brzy, sklizeň jsme poslali vyznavačům jádra

Location: České středohoří, Česko

Počasí v posledních době řádí trochu mimo normál, a tak jsme se letos dočkali nejčasnější úrody kačenky české za 8 let, co ji s JayKayem Mycologicusem v ústeckém mycoKlementinu sledujeme. Sklizeň proběhla v pátek 22.3.2024, o den dříve než v roce 2017.

19. 3. 2024

Hlaváčky & Cache: pokus o fusion žlutých poslů jara a keší dopadl pěkně

Location: Hostomice nad Bílinou, Česko

Lov keší je možná z mudlího pohledu taková zlehka infantilní zábava, ve skutečnosti má ale spoustu pozitivních vedlejších efektů. Kačer se dostane na místa, která by jako mudla nenavštívil ani náhodou. Do kšeftu aktuálně dojíždím až pod Krušné hory na Teplicku, takže večer po práci legraci vyrážím na lovy keší po cestě domů. Jedna z únorových kešovýprav mě zavedla i pod Husův vrch (266 mnm) u Hostomic na Teplicku. A pic – další lokalita s výskytem hlaváčku jarního! Must see! V únoru ovšem bylo i na tyhle rané květinky trochu brzy.

15. 3. 2024

Akvadukt přes dráhu v Krupce využil arborista Ládíček ke slaňovací keši. Je to zábavné i poučné

Location: Krupka, Česko

GC8MDYA Nestromovka akvaduktova je moc pěkná slaňovací keška od teplického lezce a arboristy Ládi Vöröse aka ladicka41Krupce na Teplicku. Už samotný fakt, že jde o akvadukt mě uhranul. "Akvadukt převáděl vodu přes tehdejší Duchcovsko-podmokelskoudráhu. Je to jediná zachovalá památka z rozsáhlé technické soustavy vodních kanálů a nádrží v okolí Krupky. V současnosti není akvadukt udržovaný a je jen špatně přístupný," píše se na mapy.cz. V pátek 15.3.2024 jsem se na tu krásu zajel podívat.

4. 3. 2024

Zviřátka & cache: Ústecká zoo nabízí mix zajímavých keší, nový formát pobavil

Location: Ústí nad Labem, Česko

Fusion Cache & Whatever tlačíme s JayKayem fest, někdy možná i trochu na sílu, ale kombinace zviřátek & kešek si o to říkala už jen díky konstelaci na keškomapě. Ústecká zoo nabízí kombo 2 multin, 2 tradek a 1 mysterky. Na začátek pomohlo rychlé vyluštění mysterky GC3BFDF Kampanova keska, což je lehká googlovačka z tepla domova s pěknou krabkou v terénu.

24. 2. 2024

Projekt Hibsch: Geolog zmapoval Středohoří, ve svém rodišti má kapesní muzeum + pár keší a stromů k tomu

Location: Homole u Panny, Česko

Když si mě s JayKayem loni v létě našel geocaching, jehož nákaza inkubovala až do podzimu, kdy se naplno rozvinula, bylo evidentní, že keše časem vstoupí do našeho Bucket Listu. Je to proto, že skloubení cílů z BL a kešek se přímo nabízí. Jednou z prvních akcí, která vypadla z toho fúzování, byl Projekt Hibsch. Nebylo to moje první koketování s tímhle chlapíkem - už v roce 2007 jsem po něm pojmenoval cestu v lezecké oblasti Kašparák - Syn sopečného pohoří - podle headlinu v časopise Vesmír. 

28. 1. 2024

Geotoulky je mini Power Trail s 22 kešemi po loukách uprostřed Českého středohoří, okruh má 7 km

Location: Stebno-Ústí nad Labem 2, Česko

Geotoulky je 7km okruh, který se skládá s 21 tradičních a z jedné bonusové keše, poblíž středohorské obce Stebno na Ústecku. Takže vycházka obohacená o intenzivní keškuňk. Bezesněžná zima 2023/2024 si o něco podobného říkala, tak jsme v neděli 28.1.2024 s JayKayem Keškusem do Geotoulek pustili. Cesta vede po loukách a po nefrekventované silnici. Jediné těžší místo na třetí stagei, kde se musí vylézt kus na stromek, ale je to trivka. Tak trochu mini Power Trail.

16. 1. 2024

Děčín nabízí luxusní kanálovou keš, vede potokem pod bývalou konzervárnou

Location: Děčín, Česko

Mystery cache o obtížnosti 2 + terénu 3 a v listingu "pokud se nechcete zašpinit nebo se bojíte stísněných prostorů, tmy, pavouků myší a jiné havěti … najděte si raději nějakou jinou kešku." Když jsem na Geocaching.com u viděl GC655BQ Pod Frutou kanálovou kešDěčíně - Křešicích nadskočil jsem zvědavostí. Kanálovka - to je typ keše, kde si při větších srážkách v lepším případě někdo zaplave, v horším se u toho utopí? Případně, když fabrice unikne H2SO4 do kanaldy, otráví se sirovodíkem? Samé otázky...